Op mijn blog zijn inmiddels al heel wat artikelen te vinden met tip & tricks voor de beginnende vegan en voor iedereen die meer plantaardig en minder dierlijk wilt eten.
Ik bedacht me alleen dat ik nog nooit de eerste stappen naar een meer plantaardig eetpatroon heb toegelicht. Hoe kun je in de praktijk nou die kleine stappen zetten, zonder dat je meteen je hele voeding hoeft om te gooien? In dit artikel vind je een paar handige, praktische tips die je vast op weg kunnen helpen.
-
Denk niet in beperkingen maar in mogelijkheden.
Vaak denken mensen dat een plantaardig dieet vooral het weglaten van voedingsmiddelen betekent. Wat mag je allemaal wel niet meer? Maar wist je dat er tegenwoordig honderden vleesvervangers bestaan? Dat er nog ontzettend veel soorten groenten, bonen en zaden zijn waarvan je het bestaan niet eens weet? Plantaardig eten kan (en is!) absoluut een verrijking. Zoveel nieuwe texturen, smaken en manieren van koken. Er gaat een wereld voor je open!
-
Begin met kleine stapjes.
Als je het lastig vindt om veranderingen door te maken gooi dan niet meteen het roer volledig om. Stel haalbare doelen en kijk per stapje of je je er prettig bij voelt. Ga voor jezelf na hoe je eetpatroon er nu uit ziet. Eet je vlees, vis en kaas? Begin dan bijvoorbeeld eerst met het vervangen van een van de drie. Eet je al jaren iedere dag kaas op je brood? Begin bijvoorbeeld met het vervangen van de kaas op een snee brood in plaats van beide sneden. ‘Falen’ in dit proces zou er niet voor moeten zorgen dat je de handdoek in de ring gooit. Je houdt het simpelweg niet vol wanneer je jezelf te hard pusht.
-
Stop met jezelf vergelijken.
Dat een ander al jaren vegan is zegt niks over hoe jouw proces hoort te gaan. Je kunt nooit ‘te laat’ beginnen met verandering. Het kan fijn, positief en leuk zijn om inspiratie op te doen bij anderen, maar zeker op social media moet je alles met een korreltje zout nemen. Om het even dicht bij mezelf te houden; mijn foodposts staan vaak al weken klaar om gepost te worden. Ik plaats ze in de ochtend, maar no way dat ik dan al sta te koken. De een doet het niet beter dan de ander. Die vergelijking kun je niet maken, zeker niet op dit vlak. Plantaardig eten is maar een klein deel van hoe je als persoon bent; het is geen identiteit.
-
Praktische benadering.
Je kunt heel overtuigend tegen jezelf zeggen; ‘vanaf morgen ga ik plantaardig eten.’ Een mooi streven, maar totaal niet SMART. Een term die veel mensen wel kennen, niet perse sexy of cool, I know. Toch helpt enorm om concrete doelen te stellen. Bijvoorbeeld: iedere dinsdag kook ik een plantaardig recept van www.growingintothefuture.nl. Of: iedere dag eet ik als tussendoorsnack een appel. Gaan deze stappen een tijdje goed? Dan kun je je doelen verder uitbreiden of een groter doel stellen. Bijvoorbeeld: over drie maanden wil ik binnenshuis volledig plantaardig koken.
-
Bereid jezelf voor.
Ga je naar de supermarkt? Maak van te voren een lijstje. Ga je koken? Bedenk van te voren wat je gaat maken. Iedereen kent het wel; wanneer je met honger naar de supermarkt gaat kom je met heel veel (onnodig) eten thuis. Je koopt snel en ondoordacht. Dit hebben mensen soms ook met vegan boodschappen. Je weet niet waar alles ligt, wat je precies wil halen en wat je er vervolgens mee gaat maken. Behoed jezelf hiervoor, voorbereiding is de key. Hier vind je nog wat extra tips voor in de supermarkt.
-
Forceer niks.
Ga je uiteten en is er geen plantaardig optie? Eet je dan maar niks? Heb je na weken plantaardig eten ontzettend veel zin in dat blokje kaas, maar voel je je schuldig? Zit er per ongeluk toch melk in het koekje dat je net at en voel je je nu rot? Stop it! Je bent een mens, je doet je best en dat is meer dan genoeg. Het leven is veel te kort om je druk te maken over of je het wel goed genoeg doet. Te streng zijn voor jezelf zal je niets opleveren, juist niet. Je eigen associatie met plantaardig wordt op die manier onbewust ook negatiever.
-
Blijf openstaan.
Deze klinkt misschien wat vaag, maar ik wil je waarschuwen. Wanneer je meer plantaardig gaat eten is dat natuurlijk top. Je bent goed bezig en dit wil je delen met je medemens. Vooral doen, dat doe ik zelf immers ook. Vergeet echter niet waar je vandaan komt. Ga je nu zelf mensen veroordelen die vlees eten, terwijl je dat zelf ook jaren gedaan hebt? Ben je opeens ‘beter’ dan een ander omdat je er een andere kijk op hebt gekregen na het kijken van “what the health”? Nee, dat ben je niet. Met de vinger wijzen helpt helemaal niemand. Ik schrijf dit wellicht wat fel, maar ik erger me (op dagelijkse basis) aan mensen die zichzelf te goed voelen voor deze wereld. Wees bescheiden, we hebben allemaal dezelfde minimale impact op deze aardbol.
-
Vraag advies.
Ik check iedere dag mijn dm’s op Instagram, mailbox van mijn blog en reacties onder mijn posts. Kom maar op met alle vragen! Of dat nou gaat over een specifiek product, een recept, je eetpatroon of iets heel anders. Ik weet misschien zelf het antwoord niet, maar inmiddels volg ik zelf zo veel leuke en inspirerende mensen; we komen er vast wel uit. Domme vragen bestaan niet.
-
Laat je inspireren.
Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden! Dat is nou fijn. Er gingen je al miljoenen mensen voor. Koks, sportprofessionals, diëtisten, doktoren, bloggers, biologen en wereldsterren. Volg ze op Instagram, hun websites, Youtube, TikTok, Pinterest; you name it. Ook receptenindexen van supermarkten staan bom vol inspiratie. Op de website van Albert Heijn staan inmiddels 416(!) plantaardige recepten. Een platform dat je vast al vaker gebruikt hebt voor recepten.
-
Geniet!
Vergeet vooral niet te genieten van al het lekkere eten, de nieuwe recepten, mooie producten en hapjes buiten de deur. Want ja, ook dat kan prima. Een beetje kok kan altijd een mooie maaltijd voor je maken, ook zonder dierlijke producten. 😉