Ah dat is gewoon vegan! Die gedachte heb ik al een aantal keer gehad. Tot mijn schrik bleek een aantal producten echter helemaal niet volledig plantaardig…
Het mag dan wel een “natuurlijk” en caloriearm drankje zijn, het bevat melkserum en melkzuur. Dat feestje gaat dus niet meer door.
In deze blog vertel ik je graag meer over producten waarvan je denkt dat ze vegan zijn, maar het stiekem toch niet zijn. Laat ik vooropstellen dat ik noch de producent als het product hiervan “de schuld” geef. Het heeft meer te maken met mijn eigen kijk op en interpretatie van de producten en benaming ervan.
Om te beginnen: soep. Toen ik vegetarisch at had ik soms al moeite om een geschikte soep uit pak/blik te kopen; een soep zonder vlees en niet gemaakt van dierlijke bouillon. Vooral soorten als erwten en tomatensoep bevatten al gauw vlees. Inmiddels mag de soep ook geen (dierlijke) room meer bevatten. Gelukkig heb ik wel nog keus; zoals een aantal biologische soepen van de AH. Het blijft alleen wel een klusje om alle etiketten te scannen.
Vervolgens: geroosterde nootjes en pinda’s. Hier heb ik me echt over verbaasd. Soms wordt er gelatine gebruikt, zodat de kruiden beter blijven “plakken” aan de nootjes. Ik kies voor de zekerheid voor de niet geroosterde versie.
Een product, welke ik als vegetariër best vaak gebruikte: kauwgom. Ook hier zit meestal gelatine in. Ik dacht altijd aan de spekjes (snoepgoed), die gelatine bevatten, over kauwgom dacht ik eigenlijk niet na…
Dit was een grote teleurstelling, in Snack a Jacks (alle varianten) zit melk (wei, lactose, melkpoeder). Erg jammer; ik vond het een lekkere snack!
Een ander product waarbij ik nu extra oplet is brood. Ik vind dat er vaak nogal vaag gedaan wordt over brood. Soms staan de ingrediënten niet duidelijk op de verpakking, soms worden alle allergenen vermeld onder het kopje “kan sporen bevatten van” (de bakker dekt zichzelf graag in) of de medewerker weet ook niet precies wat er in het brood zit.. Ik koop in ieder geval nooit witbrood (zit vaak melk in) en laat bewerkte broden (veel toevoegingen) ook voor wat het is.
Naast brood blijkt ook beschuit meestal niet vegan. Er zit namelijk ei in.. Klinkt logisch misschien, maar ik had het niet verwacht.
Vruchtensappen worden soms geklaard met dierlijke eiwitten of gelatine en zijn dan dus niet vegan. Koop onbewerkt sap of pers het zelf!
Een chicken hoisin woksaus bijvoorbeeld is hartstikke vegan, maar de naam doet anders denken. Je kunt de saus prima in een plantaardige maaltijd verwerken, de kip laat je gewoon leven.
Rivella is niet vegan!
Om nog even op de dranken door te gaan: frisdrank. Mijn favoriete frisdrank was Rivella. Het mag dan wel een “natuurlijk” en caloriearm drankje zijn, het bevat melkserum. Dat feestje gaat dus niet meer door. Rivella is niet vegan. Ook bij ijsthee is het opletten geblazen, hier wordt vaak honing aan toegevoegd.
Een ander lastig product, uit de Oosterse keuken, zijn woksausjes. Ik vind het een heel handig product om kant- en klaar te kopen. De laatste keer verdween de handigheid echter een beetje.. Wel tien minuten heb ik erover gedaan om alle etiketten door te spitten. Er zit vaak ansjovis, oesterextract, mosselextract of aroma (welke dan melk bevat) in. Verwar de naam van de sauzen trouwens niet met de inhoud. Een chicken hoisin woksaus bijvoorbeeld is hartstikke vegan, maar de naam doet anders denken. Je kunt de saus prima in een plantaardige maaltijd verwerken, de kip laat je gewoon leven. 😉
Tot slot: vleesvervangers. Ik heb nu al drie keer een vleesvervanger gekocht die helemaal niet vegan is. Logisch; het is een vegetarische (en dus niet vegan) vervanger voor vlees. Toch merk, zie en herken ik het verschil tussen de producten vaak niet. Zo bestaan er vega en vegan burgers, vega en vegan rulgehakt en vega en vegan schnitzels. Nogmaals, ik proef geen verschil en juist daardoor koop ik soms net de verkeerde.
Een geluk bij een ongeluk: ik woon samen met mijn vriend, die niet plantaardig eet. Van verspilling is er dus geen sprake!
Heb jij ook moeite met sommige (oh toch niet!) vegan producten?