Havermout; je kunt er echt alle kanten mee op. Van brood tot pap, pannenkoeken en taart. Koeken mogen natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje.
Met een basic beslag kun je vaak meerdere variaties maken. Zo deed ik eerder met zandkoekjes.
Van de havermoutkoeken maakte ik ook twee soorten, een met pindakaas en abrikozenjam en de andere met pure chocolade. De koeken zijn gemaakt met banaan en havermeel (fijngemalen havermout). Supersimpel dus! Ideaal wanneer je bijna niks meer in huis hebt en toch iets lekkers wilt maken.
Kleine sidenote; de koeken worden licht krokant van buiten, maar van binnenin blijven ze echt chewy, verwacht dus geen brosse of krokante koeken.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 2 grote rijpe bananen
- 200 gram havermout (of havermeel)
- 250 ml havermelk (of andere plantaardige melk)
- 1 el pindakaas
- 1 el abrikozenjam
- 2 blokjes pure chocolade (gehakt in stukjes)
- snufje zout
Instructies
Maak de koeken als volgt:
- Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden Celsius.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Mix de havermout fijn tot meel (of gebruik havermeel).
- Prak de bananen fijn met een vork of gebruik een mixer.
- Voeg nu de bananen, de melk en het snufje zout toe an de havermeel. Mix/kneed tot een plakkerig deeg.
- Verdeel het deeg in tweeën. Voeg aan de ene helft de pindakaas en jam toe; mix goed door. Voeg aan de andere helft de gehakte pure chocolade toe; mix goed door.
- Kneed nu van ieder deel 6 balletjes, 12 in totaal.
- Leg de balletjes zigzaggend op het bakpapier en druk de balletjes plat. Maak een kuiltje in de pindakaas/jam variant en voeg in het midden nog wat extra pindakaas (of jam) toe.
- Bak de koekjes circa 15 minuten in de oven. Laat de koeken afkoelen voordat je ze eet.
Enjoy!