Er gaat niets boven een zelfgemaakte maaltijd; vind ikzelf. Misschien zegt dat iets over mijn kookkunsten, al denk ik dat het meer zegt over mijn persoonlijke voorkeuren.
Mealpreppen is voor mij dan ook een uitkomst.
Wanneer ik buiten de deur eet (dat kan een broodje van de Albert Heijn zijn of een complete maaltijd bij een restaurant) denk ik geregeld: dat had ik zelf lekkerder kunnen maken!
Zo at ik ooit een broodje humus met avocado waar welgeteld één minuscuul stukje avocado op zat, kreeg ik ooit een vegan salade voorgeschoteld bestaande uit alleen komkommer en sla. En eet ik geregeld een portie friet met ketchup omdat er geen andere optie is (ga ik ook goed op hoor).
Mealpreppen is voor mij dan ook een uitkomst. Ik vind het leuk om (niet vreselijk lang) in de keuken te staan, mijn bakjes te vullen wetende dat ik later op de dag een voedzame en lekkere maaltijd kan eten. Voor mijn werk, waar ik tussendiensten draai, neem ik geregeld zowel lunch als diner mee.
Graag laat ik je drie van mijn favoriete meeneem-maaltijden zien. Je kunt eindeloos variëren, ze zijn makkelijk mee te nemen en de maaltijden kun je tot het eind van de dag (sommige zelfs tot en met de volgende dag) bewaren en opeten.
Als eerst ben ik groot fan van wraps. Ik kies vaak voor de groentewraps van Nofairytales, deze vind ik heerlijk van smaak.
Of ik kies voor een volkoren tortilla-wrap. Deze liggen standaard in mijn vriezer. De wrap beleg ik met wat rauwkost, zoals sla, komkommer, geraspte wortel, bietjes, tomaat, bosui of kiemen. Daarbij doe ik wat kikkererwten, boontjes of een andere peulvrucht. Soms laat ik het hierbij, een andere keer voeg ik nog een vleesvervanger toe, zoals tofu, tempeh, stukjes vegaburger of falafel.
Ten tweede neem ik graag een bak(je) plantaardige yoghurt mee op pad. Ik vind het niet alleen vullend en voedzaam, maar het is vaak ook een optie die je makkelijk tussendoor kan eten. In mijn diepvries ligt altijd een voorraadje rood fruit; deze meng ik er doorheen en ik voeg wat toppings toe, zoals nootjes, gepofte granen en lijnzaad. Persoonlijk vind ik het lekker dat dit een soort papje word, vind je dat niet zo lekker neem de toppings dan los mee en meng het ter plekke. Naast sojayoghurt kun je ook kiezen voor kokosyoghurt.
En dan mijn lievelings- meeneem maaltijd: een salade! Absoluut favoriet. Je kunt eindeloos variëren en dat maakt dat je iedere dag een compleet andere salade kunt eten. Restjes over van het avondeten? Nog een vleesvervanger in de diepvries?
Of nog een aangebroken blikje kikkererwten? Maak een salade! Op de foto’s zie je een aantal varianten en combinaties; probeer ze vooral uit.
Een tip; neem de dressing los mee en doe alle ingrediënten pas bij elkaar wanneer ze voldoende afgekoeld zijn. Voeg je bijvoorbeeld appel of avocado toe, sprenkel er dan wat citroensap over. Zo zorg je ervoor dat alles knapperig en vers blijft.
Combinaties op de foto’s: (linksonder:) tempeh, wortel, paprika, rode kool, spinazie en kidneybonen. (rechtsonder:) Broccoli, bietenburger, kikkererwten, bloemkoolrijst en sla. (linksboven:) Tempeh, edammeboontjes, courgette, kikkererwten, komkommer, tomaat en spinazie. (rechtsboven) Linzen, zoete aardappel, tomaat, humus, spinazie en komkommer. (rechtsmidden) Vega schnitzel, kidneybonen, spinazie en rode paprika.
Binnen de kortste keren kijkt iedereen verlekkerd naar jouw heerlijke bakje. 😉