De vraag ‘maar wat doe je dan op je brood?’ komt heel vaak voorbij. Ik kan me voorstellen dat dit lastig is als je net plantaardig gaat eten. Zeker wanneer je gewend bent hartig te eten.
Vaak kiezen mensen dan toch voor vlees of kaas. Zoete vegan opties zijn er genoeg: pure hagelslag, pindakaas, kokosbrood, jam, appelstroop of chocopasta. In de hartige hoek kom je vaak uit bij vega vleesvervangers, zoals paté, plakjes nepvlees of vegan filet Americain. En dan heb je nog een vegan kaas, crèmes, humus en salades.
Ik moet zeggen dat ik wel een paar favorieten heb, alleen vind ik het jammer dat deze opties nogal bewerkt, zout en relatief duur zijn. Dat is lang niet altijd nodig.
En dus dook ik de keuken in om zelf drie spreads te maken. Een tomatensalsa, een olijvenspread en guacamole. De spreads zijn alledrie hartig en zijn het lekkerst op een hard broodje, crackers of geroosterde boterham. Ik at ze op een bagel. Ook bij een snackplankje passen de spreads, smeer ze dan op een toastje of stokbroodje.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
Voor de tomatensalsa:
- 2 rijpe tomaten
- 1 klein rood uitje
- 1 teen knoflook
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl limoensap
- rasp van een halve limoen
- snuf peper en zout
Voor de guacamole:
- 1 rijpe avocado
- 1 teen knoflook
- 1 tl limoensap
- 1 tl gerookte zwarte sesamzaadjes
- 1/2 tl chilivlokken
- snuf peper en zout
Voor de olijvenspread:
- 70 gram groene olijven zonder pit
- 1 el plantaardige spread of crème fraîche (ik gebruikte deze)
- 1 tl limoensap
- snuf peper
Instructies
Maak de spreads als volgt:
Tomatensalsa:
- Verwijder de tomaten in tweeën en verwijder de zaadjes. Snijd de tomaten in kleine stukjes.
- Snipper de rode ui, pers de knoflook en rasp de limoen.
- Meng alle ingrediënten door elkaar en voeg naar smaak peper en zout toe.
Guacamole:
- Prak de avocado met een vork. Voeg hieraan het limoensap toe.
- Pers de knoflook en voeg alle ingrediënten toe aan de avocado. Meng door elkaar met een vork. Voeg naar smaak peper en zout toe. Voeg tot slot nog wat extra sesamzaadjes toe.
Olijvenspread:
- Snijd voor een grove textuur de olijven in kleine stukjes, voeg alle andere ingrediënten toe en meng goed door elkaar.
- Mix de olijven in een blender voor een fijnere textuur. Voeg daarna de andere ingrediënten toe en meng goed door.
Enjoy! Je kunt de spreads ook combineren, de salsa smaakt bijvoorbeeld erg goed bij de avocado.
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Dat zou ik leuk vinden!