Het leukste aan koekjes bakken vond ik vroeger (en stiekem nu nog steeds) het snoepen van het deeg. Als ik je vertel dat je gezonde, glutenvrije, eiwitrijke én vegan koekjesdeeg ballen kunt maken, geloof je me dan?
Nee? Jammer voor jou… Want deze balletjes zijn echt goddelijk. Ik maakte vier varianten, want ik kon niet kiezen. Ze zijn gemaakt van (niet schrikken): kikkererwten! KLIK NIET WEG.
Doe me een lol en probeer het. Dit is zo lekker. Je proeft de kikkererwten écht niet. Vraag het mijn kikkererwt-hatende vriend, die mocht het blind proeven en vond ze heerlijk. Ik vries de ballen in en neem ze mee naar werk als snack.
Ik maakte een variant met pure chocolade, een met rozijnen, met walnoten en een variant met pepernoten. Hieronder lees je het basisrecept voor de cookie dough ballen.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor het basisdeeg:
- 1 blik uitgelekte kikkererwten (400g)
- 6 dadels (zonder pit)
- 3 el pindakaas
- 1 tl vanillearoma
- snufje zout
Verzamel de volgende ingrediënten voor de variaties:
- 4 pepernoten (glutenvrij)
- 3 blokjes pure chocolade
- 1 el gehakte walnoten
- 1 el gewelde rozijnen
Instructies
Maak het basisdeeg als volgt:
- Laat de kikkererwten goed uitlekken. Gebruik een theedoek of keukenpapier om de kikkererwten extra droog te maken.
- Meng in een mixer of blender met de andere ingrediënten tot een korrelig deeg. Kneed nog even door met je handen.
- Verdeel het deeg in vier gelijke delen.
Maak de variaties:
- Hak de ingrediënten fijn en mix ieder ingrediënt met eenvierde van het deeg.
- Rol 4 gelijke balletjes van iedere deegbal. Als je gelijke balletjes wil kun je ze eventueel afwegen.
- Koel de balletjes in de koelkast alvorens je ze eet. Je kunt de balletjes ook invriezen.