Stel; je loopt in de stad met een knorrende maag. Hangry is een understatement. Je wil en zal ergens wat eten, maar wel vegan natuurlijk. Hoe handig is dan die ene app, die je precies vertelt waar je dan moet zijn?!
De moderne technologie moet je omarmen vind ik. Het biedt mogelijkheden en maakt ons leven vaak een stukje makkelijker. Zo zijn er ook tig vegan apps. In dit artikel licht ik er 5 uit, welke ikzelf erg handig vind!
- Happy Cow. Deze Engelstalige app zullen de meeste vega(n)s onder ons wel al kennen. Je vult je locatie en geeft aan welke wensen je hebt. Vegan, vegetarisch of veggie opties. Daarnaast kun je aangeven waarnaar je op zoek bent; een restaurant, bakkerij, hotel, catering, lokale markten, winkels, een organisatie of veggie winkel. Je zoekt en krijgt direct zoekresultaten. Voor meer informatie (zoals openingstijden, de menukaart, website, recensies en routebeschrijving) klik je op het gewenste bedrijf. De routebeschrijving open je vervolgens in een Google maps of de maps van je telefoon. Tot slot kun je op de app een recensie achterlaten en favorieten opslaan.
- Plenty. Is een product vegan of niet? Een vraag die ik mezelf vaak stel in de supermarkt.
Soms heb ik niet de tijd en energie om uitgebreid naar het etiket te kijken ofwel ik twijfel, zelfs na het inspecteren van het etiket. Dan komt deze app goed van pas! Met de scan-functie kun je namelijk producten scannen; je krijgt dan direct te zien of een product vegan is of niet (mits het product in de app staat). Verder kun je per productgroep zien welke vegan opties er zijn. Je kunt de keuze maken uit vegan, misschien vegan of niet vegan. De producten staan met foto weergeven, zodat je zeker weet dat je hetzelfde artikel koopt. Het selecteren op supermarkt maakt de app al helemaal handig. Tot nu toe staan Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi erin. Ik gebruik de app meestal voor brood en crackers; producten waar ik geregeld twijfels heb.
- Veggiebeers. Een bierkenner wil ik mezelf niet noemen, maar liefhebster ben ik zeer zeker. Al gauw
kwam ik tot de ontdekking dat niet al het bier vegan is. Deze app helpt me met het maken van een geschikte keuze. Je ziet namelijk, wanneer je het biermerk en soort intikt of het biertje vegetarisch, vegan en/of glutenvrij is. Verder zie je ook het alcoholpercentage. Helemaal mooi; de verklaring van de producent kun je teruglezen in de app!
- Vegan Explorer. Via mijn vriend hoorde ik van deze app. De app werkt in principe
hetzelfde als de eerder genoemde app Happy Cow. Toch zitten er een aantal voordelen aan deze app, welke ik miste bij Happy Cow. Zo is deze app volledig in het Nederlands. Dat vind ik persoonlijk prettig; de informatie van de eetgelegenheid is kloppend, recent en er staat een omschrijving bij van wat je er kan verwachten. Daarnaast staan er enkel eetgelegenheden in, winkels en andere bedrijven die vegan producten verkopen staan er niet tussen. Dat vind ik wel zo helder.
- Vegsafe. Deze app had ik al voordat ik echt vegan werd. Het is namelijk een helehandige app om je alvast te verdiepen in waar je allemaal alert op moet zijn. Zo wist ik van veel E-nummers niet welke vegan waren en welke niet. Ook materiaalgebruik van kleding en bepaalde stoffen in verzorgingsproducten en make-up zijn geregeld niet vegan. Deze app geeft daar duidelijkheid over. Het is een Engelstalige app; je dient dus de Engelse benaming te hebben van de stof die je wilt opzoeken. Je kunt zoeken in de categorie additieven, materialen en beauty. Er staat direct bij of en waarom de stof wel of niet vegan. Hartstikke handig dus.
Ik koos er bewust voor je kennis te laten maken met ondersteunende apps, anders dan apps welke recepten, vegan quotes en inspiratie te vinden zijn. Die zijn uiteraard ook handig, fijn en leuk!