Een luxere lunch bestaat voor mij vaak uit een hard broodje met beleg. Meestal is dat humus, een spread of vegan kaas. Maar ei; dat leek niet meer mogelijk.
Zeg eens eerlijk; dacht jij niet ook dat ik een eitje gebakken had?
Met tofu kook ik al langere tijd. Ik gebruik het in warme gerechten, zoals curry, wokgerechten of in een salade. Of ik de tofu kan waarderen valt of staat met hoe ik het bereid en welke smaak ik eraan geef.
Zo vind ik zelf tofu zonder kruiden en specerijen smakeloos. Ook vind ik tofu in plakjes niet lekker door de structuur.
Al vaker verkruimelde ik tofu; de kruiden trekken er beter in, je bakt het goed van alle kanten en de structuur is aangenaam. Scrambled eggs maken kan dus ook met tofu!
Hoewel de smaak van (gebakken) ei erg lastig na te bootsen is, is de structuur van dit tofu-eitje wel degelijk vergelijkbaar met die van ei. Het uiterlijk al helemaal. Zeg eens eerlijk; dacht jij niet ook dat ik een eitje gebakken had?
Ik deed het op een broodje met verse groenten en een paprikaspread.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- Een hard broodje (ik kocht een speltbol bij de Ekoplaza)
- 80 gram tofu (uitgelekt)
- 1 tl kurkuma
- 1 el olijfolie
- snuf kerriepoeder, paprikapoeder, peper en zout
- 1 el paprikaspread (ik gebruikte deze van Allos)
- 1/4 avocado
- 1/2 rood uitje
- 1/4 komkommer
- 1/2 tomaatje
- 1/4 paprika
Instructies
Bak het eitje als volgt:
- Laat de tofu goed uitlekken. Verkruimel het vervolgens in een kommetje.
- Mix de specerijen door elkaar. Gebruik de kerrie en paprikapoeder naar wens. Meng de olijfolie erdoor.
- Marineer de tofu met het mengsel. Laat dit 5 minuten staan.
- Maak ondertussen vast het broodje klaar. Snijd open en besmeer met de paprikaspread.
- Snijd de rauwkost in plakjes; deze komen op het broodje.
- Zet een pan op het vuur en laat deze heet worden. Bak vervolgens de tofu in de pan. Blijf goed roeren; zodat ze tofu aan alle kanten bruin wordt, maar niet verbrand.
- Doe de tofu en de rauwkost op het broodje.
Smullen maar! Eet je liever andere groenten bij je eitje? Varieer bijvoorbeeld met gegrilde paprika, courgette, spinazie of champignon. Ook lekker; de tofu in een salade!