Wanneer je door het bos loopt en je met je voeten tegen oranje bladeren schopt; dan weet je dat de herfst van start is gegaan.
Om de seizoensgroenten te eren bedacht ik dit recept.
Een prachtig seizoen vind ik het. Pannen vol met pompoensoep, kaarsen met de geur van kaneel en vanille in huis en standaard een pot gemberthee op tafel. Ja, dat zijn de gedachten die bij mij opkomen wanneer ik aan de herfst denk.
Natuurlijk heeft de herfst ons nog veel meer te bieden. Wat dacht je van alle prachtige, kleurrijke groenten die nu in de winkels liggen. Om de seizoensgroenten te eren bedacht ik dit recept.
Voorheen at ik wel eens salades met bulgur, geitenkaas en rode biet. Ik maakte een plantaardige variant hierop. Ik houd zo erg van de roze kleur van de bieten; een vrolijker bord kan bijna niet!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 140 gram bulgur (ongekookt)
- 3 kleine uien of 1 grote ui
- 3 kleine wortelen of 1 winterpeen
- 4 kleine gekookte bietjes
- 1/2 bakje kastanjechampignons
- 1 teen knoflook
- 10 gram rozijnen
- 1 tl kristalsuiker
- 1 blokje groentebouillon
- 1 el pompoenpitten
- 1 el bakboter
- 1 tak munt
- 2 el bietensap
- 2 el ongezoete sojayoghurt
- sap van een halve citroen
- peper en zout
Instructies
Maak het gerecht als volgt:
- Wel de rozijntjes in lauwwarm water.
- Snijd de uien in ringen. Zet een pan (met stevige bodem) op hoog vuur. Verwarm een eetlepel plantaardige boter en fruit hierin de uien aan.
- Zet na circa 5 minuten het vuur lager en voeg zo’n 100 ml water en de theelepel suiker toe. Zet het vuur laag en laat droogkoken. Indien de uien weer aanfruiten; voeg opnieuw water toe en roer even door. Blijf dit gedurende 40 minuten doen.
- Snijd ondertussen de groenten in blokjes en pers de knoflook. Houdt het sap van de bieten apart.
- Kook de bulgur in circa 500 ml water en een half bouillonblokje in circa 8 minuten gaar. Giet daarna het resterende water af; laat de bulgur met deksel op de pan staan.
- Verwarm een wok pan en voeg enkele eetlepels water hieraan toe. Fruit hierin de knoflook en voeg de wortel toe. Roerbak circa 5 minuten. Voeg nu 50 ml water, de champignons en de andere helft van het bouillonblokje toe.
- Laat op laag vuur pruttelen totdat het water verdampt is.
- Maak de dressing als volgt; hak de munt fijn en voeg hieraan de sojayoghurt, het bietensap, citroensap en een snuf peper en zout toe.
- Serveer de bulgur op een diep bord. Schep eerst de bulgur op, vervolgens de groenten, koude bietjes, gekarameliseerde ui, de rozijntjes, pompoenpitten, top af met dressing en wat verse munt.
Eet smakelijk! Houdt je niet zo van bulgur? Vervang deze dan door parelcouscous of quinoa.