Deze kleffe broodjes met glazuur, kaneel en bruine suiker moet je ooit in je leven gegeten én gebakken hebben! De cinnamon buns, je kent ze misschien als kaneelbroodjes of Kanelbulle.
Op 4 oktober vieren ze zelfs de nationale Cinnamon Bun Day.
Ze zien er heel smakelijk uit. Vooral vers uit de oven zijn de onweerstaanbaar. Van oorsprong schijnen de broodjes uit Zweden te komen. Ze worden gegeten tijdens de koffiepauze, ook wel fika genoemd. Op 4 oktober vieren ze zelfs de nationale Cinnamon Bun Day. Geweldig toch?!
Je bakt de rollen in de oven in circa 25-30 minuten, het rijzen van het deeg neemt iets meer tijd in beslag, namelijk zo’n 1,5 uur in totaal. En ja, dat is het helemaal waard.
Ongebakken zijn ze zelfs al prachtig.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor het deeg en de vulling:
- 700 gram patent bloem
- 500 ml plantaardige melk (ik gebruikte sojamelk)
- 130 gram plantaardige boter (ik gebruikte Wajang)
- 60 gram kristalsuiker
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 2 el kaneel
- 1 zakje gist
- 1 tl zout
Verzamel de volgende ingrediënten voor het glazuur:
- 150 gram poedersuiker
- 1 el plantaardige melk
Instructies
Maak de cinnamon buns als volgt:
- Smelt 100 gram plantaardige boter en verwarm alle melk tot deze lauwwarm is. Meng de melk, boter en kristalsuiker door elkaar in een grote kom.
- Voeg de gist toe aan het mengsel en laat 2 minuten staan.
- Zeef de bloem en voeg dit toe aan het mengsel samen met het zout, spatel rustig door elkaar totdat beide gemengd zijn.
- Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat op een warme plek circa 1 uur rijzen.
- Voeg nog een beetje bloem toe en begin met kneden. Kneed goed door, zeker 3 minuten en voeg indien het nog plakt, extra bloem toe. Het deeg mag niet meer plakken aan de ondergrond.
- Rol het deeg uit op een beetje bloem tot een rechthoek, besmeer het deeg met de overige gesmolten boter en bedek gelijkmatig met kaneel en bruine basterdsuiker. Rol het deeg op tot een lange rol.
- Snijd de rol in plakken van circa 1,5 cm. Leg de plakken in een ingevette taartvorm of ovenschaal. Dek af met een theedoek en laat nog circa 30 minuten rusten.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. En maak ondertussen het glazuur door het poedersuiker te mengen met de melk, totdat er geen klontjes meer zijn. Dit kun je gewoon met een vork of kleine garde doen.
- Bak de buns circa 30 minuten in het midden van de oven.
- Haal de bakvorm uit de oven en laat de buns 5 minuten afkoelen, verdeel dan het glazuur over de buns en geniet!
Wil je een speciale variant maken? Vervang de kaneel bijvoorbeeld door jam, cacaopoeder of verse vanille.
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Zou ik heel erg leuk vinden.