Oei gisteren net iets teveel borrels gedronken… Of herstellende van een flinke workout? In beide gevallen; een stevig ontbijtje kun je wel gebruiken!
En wauw, ik wist niet dat tofu zoveel op kip kon lijken!
Dat zit met deze clubsandwich wel goed. Ik ben echt een brood liefhebber en eet het het liefst zo knapperig mogelijk! Deze clubsandwich bestaat uit drie sneden brood met ertussen twee goedgevulde lagen.
Op een “normale” clubsandwich zit meestal kip, bacon, rauwkost en een sausje. Dit wilde ik natuurlijk veganizen. Ik probeerde iets nieuws; gegrilde gemarineerde tofu. En wauw, ik wist niet dat tofu zoveel op kip kon lijken!
Heb je geen tosti-ijzer? Je kunt de tofu ook in de pan bakken, ik vrees echter wel dat het dan een stuk minder op kip lijkt.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 3 sneetjes volkoren brood
- 1/3 blok uitgelekte tofu
- 1/2 paprika
- 1/2 tomaat
- 1/4 komkommer
- 1/2 rode ui
- 1 tl bakboter
- 1 tl tahin
- 1 el mayonaise (ik gebruikte de vegan mayo van Remia)
- 1 tl chilisaus
- snuf zout, peper en kerriepoeder
- Optioneel: snuf kala namak zout
Instructies
Maak de sandwich als volgt:
- Laat de tofu goed uitlekken en snijd er vervolgens plakken van.
- Maak een marinade door de bakboter te mengen met de tahin, een snuf zout, peper, kerriepoeder en wanneer je van een ei-achtige smaak houdt kala namak zout.
- Besmeer de plakjes tofu met de marinade (beide zijdes).
- Rooster alvast de sneetjes brood, dit kan in een broodrooster of onder een tosti-ijzer.
- Snijd ondertussen alvast de groenten in reepjes of dunne plakjes.
- Grill vervolgens de plakjes tofu in het tosti-ijzer. Dit doe je door alle plakjes op het hete ijzer te leggen. Laat de tofuplakjes er zo’n 10 minuten inzitten; hou het wel in de gaten.
- Maak ondertussen het mayo-sausje; meng de mayonaise met de chillisaus.
- Wanneer de tofuplakjes lichtbruin gekleurd zijn haal je ze uit het ijzer.
- Bouw nu de sandwich door te beginnen met een snee brood, hierop de drie plakjes tofu, wat rauwkost en saus, dek af met een snee brood en beleg nogmaals hetzelfde. Top de sandwich af met een snee brood, snij in twee en zet vast met een prikker.
Smullen maar! Wil je een pittigere variant? Roer dan wat sambal of sriracha door het mayo-sausje.