Op 15 december 2021 werd het Coalitieakkoord 2021-2025 van de VVD, D66, CDA en ChristenUnie gepresenteerd.
In het Coalitieakkoord staan de plannen voor de komende kabinetsperiode. Kernonderwerpen zijn (hou je vast) het tegengaan van klimaatverandering, de aanpak van de stikstofcrisis, het bouwen van nieuwe betaalbare woningen, de verbeteringen in de gezondheidszorg, forse investeringen in
veiligheid en het tegengaan van ondermijning, het vergroten van de kansengelijkheid en het tegengaan van discriminatie, het verbeteren van de bestaanszekerheid via het aanpakken van onevenwichtigheden op de arbeidsmarkt en het tegengaan van armoede en schulden, het gericht
verlagen van belastingen en het investeren in toekomstige welvaart via onderwijs en innovatie en een goed vestigingsklimaat voor ondernemers en bedrijven.
Een hele mond vol; belangrijke en mooie plannen. Het akkoord bestaat uit 50 pagina’s en dus maakte ik een samenvatting voor je. In deze blog belicht ik een aantal van de plannen in de categorie ‘duurzaam land’. Hieronder vallen de onderwerpen ‘Klimaat en energie’ en ‘Landbouw, natuur en stikstof’. Ik kies er bewust voor alleen deze onderwerpen uit de lichten, de blog zou anders veel te uitgebreid worden en aangezien je op een vegan blog zit lijkt me dat met name deze onderwerpen je aanspreken.
Klimaat en energie Nederland wil koploper in Europa zijn bij het tegengaan van de opwarming van de aarde.
- CO2 reductie staat centraal. Het doel voor 2030: een reductie van tenminste 55% CO2, na 2030 circa 60%, een reductie van 70% in 2035 en 80% in 2040. Om dit te kunnen realiseren worden er voorbereidingen getroffen voor het invoeren van een systeem van betalen naar gebruik in
de automobiliteit in 2030 en voor de bouw van nieuwe kerncentrales. - Er komt een minister voor Klimaat en Energie die regie voert over het beleid en het klimaatfonds. Burgers worden actief betrokken bij het klimaatbeleid. Een randvoorwaarde voor een ambitieus klimaatbeleid is het hebben van voldoende vakmensen.
- Er worden bindende maatwerkafspraken met de 10 tot 20 grootste uitstoters van broeikasgassen gemaakt.
- Er wordt extra geïnvesteerd in onderzoek en innovatie van klimaat neutrale technologieën. De nadruk ligt daarbij op grote samenhangende programma’s die ook bijdragen aan het betaalbaar houden van de energietransitie.
- Het aanbod van hernieuwbare energiebronnen wordt gestimuleerd, door in te zetten op extra wind op zee, zon-op-dak, aardwarmte, groen gas en aquathermie. Productie en import van waterstof wordt opgevoerd.
- Behoud en bouw van kerncentrales en zorg voor veilige, permanente opslag van kernafval.
- De gaswinning in Groningen wordt afgebouwd, zo snel als mogelijk. Het importeren van buitenlands gas zal de komende jaren nodig blijven voor onze energiebehoefte
- Woningen sneller, slimmer en socialer isoleren. De hybride warmtepomp is op korte termijn voor de meeste woningen een goede warmteoplossing.
- Duurzame warmtenetten op wijkniveau. De onrendabele top van collectieve warmteprojecten zal deels worden gefinancierd uit een nationale subsidieregeling, zodat dit voor huishoudens betaalbaar blijft.
- Investeren in schone mobiliteit. Elektrisch vervoer wordt gestimuleerd; ook de tweedehandsmarkt. Bijmenging
van duurzame biobrandstoffen wordt gestimuleerd. - Thuiswerken wordt gestimuleerd en het streven is dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. In 2030 wordt een
een systeem van Betalen naar Gebruik voor alle automobiliteit geïntroduceerd. - “Verantwoord vliegen naar 2050” (2020) wordt doorgezet, waaronder emissie plafonds per luchthaven. De vliegticketbelasting wordt verhoogd waarbij de opbrengst deels gebruikt wordt voor de verduurzaming van deluchtvaart en vermindering van leefomgevingseffecten.
- Extra investering in Deltafonds. Investeren in dijken, duinen en dammen. Ook komen er middelen beschikbaar om de beekdalen in onder meer Limburg beter te beschermen.
- Voorkomen van hittestress en daarmee overlijden. Bevordering van het toevoegen van meer groen, water en lichte oppervlakten in dichtbebouwd gebied. Dit leidt tot meer schaduw, verdamping en reflectie.
Landbouw, Natuur en stikstof In Nederland leven we in een van de meest vruchtbare, maar ook dichtbevolkte delta’s ter wereld met
een landbouwsector van wereldfaam. Bescherming van de natuur, herstel van biodiversiteit en het bieden van perspectief aan de agrarische sector staan hierbij centraal.
- Natuur en landbouw in balans door de transitie naar kringlooplandbouw voort te zetten op het terrein van voer, mest, bodem, pacht, dierenwelzijn en daarbij behorende innovaties.
- Stimuleren nieuwe verdienmodellen zoals ‘bio-based’ bouwmaterialen, ‘carbon credits’ en stikstofbinding.
- Een Nationaal Programma Landelijk Gebied pakt de uitdagingen in de landbouw en natuur aan met een transitiefonds waarin tot 2035 cumulatief €25 miljard beschikbaar komt. Per gebied wordt inzichtelijk gemaakt wat het toekomstperspectief voor de landbouw is.
- Doelstellingen in de wet stikstofreductie en natuurverbetering worden versneld van 2035 naar 2030.
- Vergemakkelijking van de instap voor jonge boeren met een grondbak. De grondbank geeft vrijkomende grond uit te voor het extensiveren, omvormen en verplaatsen van bedrijven van boeren die graag door willen en voor natuur.
- Versterking van de positie van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Keuring en toezicht worden gescheiden.
- Intensiveren omslag naar geïntegreerde gewasbescherming. Stimuleren van groene alternatieven en loskoppelen van verkoop en advies.
- Ontwikkeling naar dierwaardige veehouderij in navolging van het advies van de Raad voor Dieraangelegenheden (2020). Afspraken over tijdshorizon, instrumentarium en financiële ondersteuning. Een dierwaardige veehouderij in balans met de volksgezondheid.
- Positie van de boer in de keten wordt versterkt. Samen met ketenpartijen en de Autoriteit Consument en Markt maakt de overheid bindende afspraken.
- Van supermarkten wordt transparantie verwacht over de wijze waarop hun gehele assortiment aantoonbaar duurzaam en diervriendelijk wordt, inclusief duurzaam inkoopgedrag en een eerlijke prijs voor boeren.
- Om bewuste keuzes te stimuleren wordt in Nederland geproduceerd voedsel voorzien van een herkomstetiket. De overheid committeert zich bij haar inkoop aan duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel.
- Stimulatie glastuinbouw voor energiezuinige en circulaire productie van hoogwaardige producten. De sector kan zelfs CO2-postitief worden, maar leunt nu nog vooral op aardgas.
- Ruimte en perspectief voor innovatie en diversificatie voor de visserij, gezien de uitdagingen.
Zo dan. Alles gelezen? Of wil je toch het hele rapport lezen. Dat kan via deze link.