Wanneer ik denk aan gebak denk ik aan gevulde koeken, donuts, appeltaart, cheesecake en aan natuurlijk aan versgebakken brownies!
Om eerlijk te zijn heb ik al heel wat recepten uitgeprobeerd; varianten met zwarte bonen, avocado, dadels, courgette. Het bleek echter allemaal niet zo’n succes, het smaakte vaak teveel naar groenten, er zaten stukjes of schilletjes in en soms werd het niet eens goed gaar.
Je kunt je wel voorstellen dat ik van een beslag op basis van zoete aardappel niet gelijk enthousiast werd. Ik probeerde het en jawel hoor het mislukte volledig. Wat ging er mis? Een verkeerde verhouding, te weinig suiker en ongare aardappel. Maar de structuur van de aardappel in de brownie beviel me wel.
En dus ging mijn zoektocht naar een perfect recept verder. Ik probeerde een vettere plantaardige melk, zorgde voor goed gare aardappels en voegde stukjes pure chocolade toe.
Met trots presenteer ik dan ook mijn recept voor deze mega smeuïge vegan brownies. En ze zijn nog redelijk verantwoord ook!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 3 middelgrote zoete aardappels (ik gebruikte de oranje variant)
- 1 kleine rijpe banaan
- 100 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker (of 1/2 stokje verse vanille)
- 120 gram havermeel (=gemalen havermout)
- 130 ml cashewnootmelk (of havermelk)
- 50 gram cacaopoeder
- 15 gram cashewnoten
- 3 blokjes pure chocolade
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl kokosrasp
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl zeezout (grof)
Instructies
Maak de brownies als volgt:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht).
- Prik gaatjes in de aardappels en pof ze met schil in de magnetron (5 minuten op 600 watt). Indien ze nog niet helemaal zacht zijn, doe ze dan iets langer in de magnetron.
- Weeg alle ingrediënten af, hak de pure chocolade en de cashewnoten grof.
- Mix alle droge ingrediënten met elkaar, behalve de cashewnoten en chocolade.
- Pureer nu alle natte ingrediënten en de cashewnoten met een staafmixer/in een blender tot er een gladde puree ontstaat.
- Voeg nu de droge ingrediënten toe aan de gladde puree; spatel tot dat alles goed gemengd is.
- Spatel tot slot de blokjes pure chocolade door het mengsel.
- Schep het beslag in een ingevette bakvorm (ik gebruikte een lage vierkante vorm) en bak de brownie in 25-30 minuten gaar.
Serveertip: Je kunt eventueel nog pure chocolade aubainmarie smelten en over de brownie smeren of serveer de brownie met een dot sojatopping en warm rood fruit.