Tijdens mijn opleiding voeding en diëtetiek moesten we meermaals een eetdagboekje bijhouden. Eigenlijk heel simpel: je schrijft (of fotografeert/filmt) alles wat je die dag eet en drinkt.
Waar ik naar toe ga met dit verhaal? Ik waarschuw je alvast…
We deden dit echter nooit van maar één dag; dat is namelijk nogal vertekenend. Op basis van een dag kun je nooit bepalen hoe gezond iemand daadwerkelijk eet. De ene dag snoep je bijvoorbeeld veel, de andere dag (bewust) juist niet.
Zo ben ik zelf ook van mening dat je één product vrijwel nooit als ongezond kan bestempelen. Iets wordt pas ongezond wanneer het niet in je totale voeding past en je als gevolg teveel of juist te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnen krijgt. En dan nog; de ene dag zul je misschien teveel binnenkrijgen van een voedingsstof, de volgende dag te weinig, uiteindelijk is er dan nog steeds een gezonde balans.
Waar ik naar toe ga met dit verhaal? Ik waarschuw je alvast. Staar je nooit blind op wat een ander eet/drinkt. Vergelijk het niet met je eigen voedingspatroon en neem NOOIT klakkeloos een dieet over. Vegan eetdagboekjes zijn hartstikke leuk om inspiratie uit te halen en absoluut niet bedoeld om een ander eetpatroon te bekritiseren. 🙂
Verder zijn jouw behoeftes vrijwel nooit een op een hetzelfde als die van een ander. Sport je veel? Werk je zittend of staand? Heb je veel stress? Slaap je slecht? Heb je een lichamelijke afwijking of neem je bepaalde voedingsstoffen minder goed op? Het heeft allemaal invloed op je behoeftes.
Dat gezegd hebbende deel ik graag mijn vegan eetdagboekje met je. Wellicht goed om erbij te vermelden; ik werk in de horeca, daardoor zijn mijn werktijden anders dan “normaal”. Deze dag ging ik in de ochtend sporten (krachttraining en wat cardio), deed ik ‘s middags boodschappen en vertrok ik om 16.15 uur naar mijn werk om vervolgens om 22.30 uur weer thuis te komen.
8.45uur: opstaan en sporten!
Ik start mijn dag met een groot glas water en maak me klaar om te gaan sporten. Mijn eerste ontbijtje bestaat uit twee volkoren crackers, een met Kips leverworst met mosterd, de andere uit halvarine met abrikozenjam. Voldoende koolhydraten (en dus energie). Ik dronk er koffie + water bij, nam mijn vitamine pillen en at mijn dagelijkse paranoot.
Flink doortrappen om op tijd te komen (foto’s maken van mijn eten duurt altijd langer dan ik plan). Op de sportschool volg ik een lesje power workout (krachttraining) en doe erna nog 20 minuten cardio.
11.30 Even bijkomen.
Het sporten was intensief, dus tijd voor mijn tweede ontbijt (of brunch)! Dit maal kies ik voor eiwitten, koolhydraten en wat gezonde vetten: een goede herstelmaaltijd. Ik eet bevroren rood fruit met sojayoghurt, sinaasappel, appel, vegan eiwitpoeder (die van pulsin is neutraal van smaak en bevat maar liefst 90 gram eiwitten per 100 gram), pindakaas en gepofte spelt. Ik drink er wederom koffie en water bij (dit drink ik de hele dag door).
Tussendoor ruim ik wat op in huis en zit ik aan mijn blog. Ik drink een kop groene thee en neem een stukje vegan chocolade; deze is van Ichoc met amandel en nougat, erg lekker!
15.00 Boodschappen doen maakt hongerig.
Rond 15 uur heb ik, na het boodschappen doen, weer trek. Ik kocht vers brood, zonde om niet te eten wanneer het nog écht vers is. 😉 En dus besmeerde ik twee boterhammetjes met humus; ik deed er avocado op en at er wortel en komkommer bij. Wanneer ik ook zoete trek heb doe ik er vaak wat chilisaus overheen. Jum!
16.00 Klaarmaken voor werk.
Over een kwartier vertrek ik naar mijn werk. Onder werktijd nuttig ik in de avond mijn eigen avondmaaltje (overdag eet ik altijd een broodje/soep van daar). Dit keer besluit ik een salade te maken met spinazie, kidneybonen, paprika, komkommer, wortel, rode kool en tempeh (uit de airfryer). Super simpel, maar lekker en makkelijk om tussendoor op te eten!
19.30 uur werken en salade eten.
Rond 19 uur krijg ik trek, een halfuurtje later heb ik tijd om even wat te eten. Meestal eet ik het een delen op. Het smaakt in ieder geval goed.
22.30 Weer thuis, bedtijd!
Soms ben ik, wanneer ik thuis kom van werk, nog wat druk in mijn hoofd. In dat geval blijf ik nog eventjes op en neem ik een kop kamille thee. Wanneer ik nog trek heb ik eet een rijstwafel, banaantje of wat restjes avondeten. Meestal ga ik echter direct naar bed.
Tot zover mijn eetdagboekje. Vond je het leuk om te lezen?
Mocht je nieuwsgierig zijn naar de voedingswaarden: De hele dag bevatte: 1440 kcal, 166 gram koolhydraten (47%), 52 gram vetten (33%), 72 gram eiwitten (20%). Nogmaals: dit zegt NIKS, de ene dag eet ik zo 2200 kcal; maar net waar ik behoefte aan heb.