De laatste weken staan natuurlijk (zoals ieder jaar) in het teken van feestdagen. Online zijn er zoveel leuke en lekkere recepten te vinden.
Ik deed er veel inspiratie op! Wat ikzelf belangrijk vind aan een kerstrecept is dat het mooi voor het oog, makkelijk voor te bereiden en een allemansvriend is.
Deze groentetaart is daarom ideaal. Je kunt hem makkelijk van te voren bereiden en afbakken net voordat iedereen aanschuift. Serveer hem met lekkere bijgerechten, zoals deze hasselback aardappelen, een frisse witlofsalade en gehaktballetjes.
Voor dit recept gebruik ik verschillende groenten, het kan goed dat je, net zoals ik, wat gesneden groenten overhoudt. Geen probleem lijkt me, je kunt het invriezen of gelijk verwerken in een ander gerecht.
Wil je het jezelf iets makkelijker maken? Kies dan voor kant-en-klaar vers taartdeeg.

Ingrediënten
Verzamel de ingrediënten voor het deeg (of gebruik kant-en-klaar taartdeeg):
- 200 gram tarwebloem
- 100 gram plantaardige harde boter (Flora, Wajang)
- 4 el koud water
- 1 tl zout
Verzamel de volgende ingrediënten voor de vulling:
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1 winterpeen
- 1 zoete aardappel
- 1 ui
- 5 el mosterd
- 3 el vegan crème fraîche (zoals deze haverfraiche)
- 4 takjes tijm of 1 el gedroogde tijm
- 2 tenen knoflook
- 4 el olijfolie
Instructies
Maak de taartbodem als volgt:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Zeef de bloem in een kom en meng het zout erdoor.
- Voeg nu de in blokjes gesneden boter en het water toe. Kneed met je handen circa 10 minuten totdat het deeg een mooi egaal geheel geworden is. Laat het deeg circa 30 minuten rusten in de koelkast.
- Neem het deeg in uit de koelkast en rol het uit. Bekleed een ingevette bakvorm met het deeg en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem. Bak de bodem alvast circa 10 minuten in de oven.
Maak de vulling als volgt:
- Pers de knoflook fijn, snijd de tijm fijn en meng met de olijfolie. Laat staan.
- Meng de mosterd met de crème fraîche en laat staan.
- Schil de zoete aardappel en ui en snijd alle groenten in dunne plakken van circa 3 mm. De grotere rondjes kun je eventueel halveren.
- Besmeer de bodem van de taart met het mosterdmengsel. Beleg de taart met groenteschijfjes, werk van buiten naar binnen, van grote naar kleinere stukken.
- Verdeel nu de kruidenolie over de groenten, dit kun je eventueel met een kwastje doen.
- Bak de taart nog 35 minuten in de oven. Check tussentijds of de groenten niet te donker worden, je kunt de taart in dat geval afdekken met een stuk bakpapier.

Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture.