Spitskool is echt zo’n groente waar ik totaal niet bekend mee ben. Rauw in een salade of gemengd met andere groenten in een wokje, dat lukt nog wel. Maar hoe het staat op zichzelf, ik had geen idee.
Ik deed wat research en kwam de combinatie kaas, mosterd en spitskool vaak tegen op het internet. Dat zal niet voor niets zijn en dus besloot ik het (op mijn eigen manier) uit de proberen. Et voila, deze salade met gegratineerde spitskool werd geboren.
Het is eigenlijk heel simpel, maar dat zie je er niet aan af. Ik besloot te spitskool te serveren op kropsla met tomaat en komkommer, een mosterd-agave-dressing, gegrilde gekaramelliseerde peer, geroosterd knoflook brood en geroosterde pijnboompitten.
In dit recept deel ik de bereiding van de spitskool. Mocht je willen weten hoe je de dressing maakt, kun je bij dit recept kijken. Het brood wreef ik in met knoflook en roosterde ik in een beetje olie in de pan. De pijnboompitten roosterde ik kort in een droge pan en de peer grilde ik met een beetje agavesiroop en margarine in een koekenpan. Easy does it.
Lees hieronder verder hoe je de spitskool maakt.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 1 spitskool
- 60 gram ongezoete sojayoghurt
- 50 gram plantaardige geraspte kaas
- 4 el (grove) mosterd
- 2 el olijfolie
- 1 tl citroensap
- snuf peper en zout
Instructies
Maak de gegratineerde spitskool uit de oven als volgt:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en zet een ovenschaal klaar of bedek het bakrooster met bakpapier.
- Verwijder de buitenste bladeren van de spitskool en snijd de spitskool in vier gelijke stukken. Let op: de harde kernen kun je straks niet eten, maar ik laat deze nu wel zitten zodat de punten niet uit elkaar vallen.
- Meng in een kom de overige ingrediënten tot een marinade. Marineer de vier delen, zorg dat het mengsel ook tussen de bladeren komt. Naar wens kun je nog wat extra kaas over de spitskool verdelen.
- Bak de spitskool in circa 30 minuten gaar en krokant. Dit kun je testen met een vork, indien je niet in de spitskool kunt prikken bak nog iets langer, eventueel afgedekt zodat de spitskool niet te donker kleurt.
- Serveer de spitskool naar wens, als bijgerecht of als salade zoals bovenstaand vermeld.

Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture.