Het mocht even duren, maar ik heb een nieuwe gespot-blog voor je! De afgelopen weken was mijn leven nogal druk. Zo ben ik onder andere met mijn vriend verhuisd naar een ander appartementje (en dat moest gevierd worden met een etentje), ben ik een weekendje weggeweest naar Valencia en werd het drukker op mijn werk.
Door alle drukte heb ik ook wat minder uitbundig gekookt en at ik vaak hetzelfde. Vegan eten is op drukke momenten voor mij niet persé lastig, maar het wordt op die manier wel wat sneller saai. Ik besloot voor de nodige afwisseling vaker te mealpreppen en deelde hier onlangs een blog over.
Uiteraard is er niet alleen in mijn privé-leven gebeurd, maar ook in de “vegan-wereld”. Laten we daar eens even wat verder op ingaan.
Onlangs kwam ik dit artikel tegen. De titel van het artikel (dezelfde inhoud verscheen op meerdere platforms): ‘My vegan diet brought on early menopause’: She’s a poster girl for the meat-free revolution. But in a shocking confession, cookery author and social media guru VIRPI MIKKONEN, 39, admits it ruined her health (so she’s eating burgers!).” Een nogal shockerende titel en ook de inhoud van het artikel liegt er niet om. De gezondheid van deze Finse vrouw was ronduit slecht. Ze schreef vier kookboeken en promootte haar “healthy” lifestyle volop. Wanneer je het artikel leest, lees je dat ze naast een vegan eetpatroon ook glutenvrij, (toegevoegd)suikervrij en graanvrij eet. Verder heeft ze periodes alleen maar RAW-food gegeten. Ik merkte dat ik wat gefrustreerd raakte en had al snel door waar dat door kwam. Het zat hem in de focus op het plantaardig eten, dat zij schijnbaar op een totaal verkeerde manier deed. Daarnaast sloot ze nog meer voedingsgroepen uit, zoals granen. Kortom dat je dan tekorten (van voedingsstoffen) krijgt is niet zo gek. Dat iemand zich beter voelt bij een ander eetpatroon (zelfs na jaren overtuigend een bepaald eetpatroon gehad te hebben) kan ik goed begrijpen. Ik vind het alleen jammer dat in alle koppen over dit onderwerp gesteld wordt dat haar gezondheid slecht was, puur en alleen door haar plantaardig eetpatroon. Dat, terwijl ze zelf in het interview aangeeft dat het een combinatie van factoren was: ‘The problem was not being vegan, per se, it was the vegan diet and my stressful lifestyle…’ Ze wil mensen waarschuwen; let op je gezondheid. Als ze dat zelf eerder gedaan had en bewuster was omgegaan met wat haar lichaam nodig heeft, hadden we dit shockerende nieuwsbericht achterwege kunnen laten. Nu kunnen we met z’n allen lekker (onterecht) smullen van het nieuws dat vegan eten slecht voor je is. Jammer en onnodig.
Gelukkig zijn er ook een hoop nieuwe positieve ontwikkelingen. Bijvoorbeeld alle nieuwe vegan producten! Bij de Albert Heijn mocht je (althans, ik) een gratis proefpakje plantaardige Aplro Caffè ijskoffie meenemen. Ik nam de smaak soja caramel. Erg lekker van smaak, wel behoorlijk zoet. Wanneer je van zoete, romige ijskoffie houdt is dit zeker een aanrader.
Ook probeerde ik de (nieuwe?) smaak van Nakd; salted caramel. Op Instagram deelde ik al dat ik deze heel lekker vind! Het deed mij meteen denken aan een snickers.
In het vleesvervanger schap van de Albert Heijn zag ik een aantal nieuwe producten. Zo probeerde ik de stukjes als van kip,
welke vernieuwd waren. Ik belegde er mini-pizzaatjes mee. Zie hier het recept. Ik moet zeggen dat ik de stukjes qua structuur wat sponzig vond en zo op de pizza bleven de stukjes wat droog. Ik ga ze zeker nog een keer proberen, maar dan gemengd door een gerecht. Ook zag ik dat AH een aantal nieuwe gemarineerde vleesvervangers heeft voor op de barbecue! Tot slot opvallend in dit schap: vleesvervangers op basis van oats; pulled oats. Een Fins receptuur bestaande uit haver, tuinbonen en erwten. Het is een heel “puur” product en wordt duurzaam geproduceerd. Zeker het proberen waard!
Tot slot nog een leestipje. Op 14 juni’19 verscheen er een leuk artikel in het NRC “In Amsterdam is vegan eten al bijna mainstream geworden.” Een titel waarvan je op voorhand niet kunt zeggen of de inhoud positief of negatief over het veganisme zal gaan, maar het blijkt een leuk en verfrissend artikel te zijn. Vooroordelen worden benoemd, ervaringen gedeeld en er staan een aantal handige tips tussen.
Op naar de volgende weken en nieuwe gespot. Heb je de vorige gespot al gelezen? Hier lees je ze allemaal!
Ps. Ik vind het nogal spannend, dus schreeuw ik het liever niet van de daken, maar volgende week komt de uitzending op tv van het kookprogramma Klinkt Smakelijk waar ik in te zien zal zijn (en dus een vegan maaltje maak voor de jury!). Dinsdagavond SBS 6 18.00 Klinkt Smakelijk.