Er staan inmiddels al 25 plantaardige bakrecepten op mijn blog. Van taarten, muffins, cakes, broden en koekjes tot scones; er heeft al heel wat in mijn oven gestaan.
Ik vind het leuk om dingen te maken die ik vroeger graag at. Zo zei ik zelden nee tegen een gevulde koek, maar vooral appelkoeken vond ik erg lekker. Eigenlijk is het deeg hetzelfde als dat van een gevulde koek, alleen de vulling bestaat dus niet uit spijs, maar uit appel.
Ook een leuke koek om bijvoorbeeld uit te delen op werk wanneer je je verjaardag viert.
Soms zie je deze koeken ook wel met een open rooster patroontje, ik besloot mijn versie echter te maken met een amandel ter garnering. Daardoor lijkt het van de buitenkant meer op een gevulde koek met spijs.
De koeken hebben een korte baktijd en ook de voorbereiding bestaat uit maar een aantal stappen. Eigenlijk dus een heel simpel recept!
Ook een leuke koek om bijvoorbeeld uit te delen op werk wanneer je je verjaardag viert. Je kunt ze prima invriezen! Heb je vragen over de ingrediënten of over het recept, laat dan vooral een reactie achter onderaan de pagina. Veel bakplezier!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 200 gram patent bloem
- 100 gram kristalsuiker
- 125 gram plantaardige bakboter (wajang)
- 1 middelgrote appel
- 8 amandelen
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 el water
- 1 el appelstroop
- snuf zout
Instructies
Maak de appelkoeken als volgt:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en zet vast een bakplaat klaar, bekleed met bakpapier.
- Zeef de bloem en meng dit met de suiker, vanillesuiker en het zout.
- Laat de boter op kamertemperatuur komen, verwarm deze eventueel kort in de magnetron en kneed de boter door het bloemmengsel. Het deeg is nog wat droog, voeg daarom 2 el water toe en blijf kneden.
- Kneed het deeg tot een bal, wanneer het deeg nog heel droog is en je er geen bal van kunt maken, voeg dan extra water toe. Laat de bal even koelen in de koelkast.
- Schil ondertussen de appel en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd 8 dunne gelijke plakken van de appel. Dep de schijven droger met keukenpapier.
- Neem het deeg uit de koelkast en rol uit tot een grote lap van gelijke dikte. Bekleed het deeg met wat extra bloem en steek met een ronde vorm (evt. de bovenzijde van een glas of kommetje) rondjes uit de deeg.
- Beleg ieder rondje met een schijfje appel en leg hierop nog een rondje deeg. Druk de randen eerst aan met je vingertoppen en daarna met een vork, zodat er streepjes te zien zijn in het deeg. Druk aan de bovenzijde met de appelboor een rondje uit de koek en leg hier een amandel in.
- Meng de appelstroop met 2 el lauwwarm water en roer goed door. Bekleed de koeken met een kwastje met het appelstroop-mengsel. Bak de koeken in het midden van de oven circa 15-20 minuten, totdat ze goudbruin zijn.
- Laat de koeken afkoelen alvorens je ze serveert, tijdens het afkoelen worden de koeken knapperiger.
Tadaa! Blij met het eindresultaat? Ik ben heel benieuwd, deel je foto op Instagram met de hashtag #growingintothefuture of tag @growingintothefuture, dan kan ik meegenieten. 🙂
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Zou ik heel erg leuk vinden.