Toen ik pas vegan werd en ik zocht op plantaardige recepten zag ik heel vaak zoete aardappel voorbij komen. In baksels, ovengerechten, lunchgerechten en zelfs als snack.
De smaak van zoete aardappel is, zoals de naam als zegt, een stuk zoeter dan die van ‘normale’ aardappel. Daarnaast is de structuur iets draderiger en minder korrelig. Ik vind het veel lekkerder, met name omdat je er zoveel kanten mee op kunt.
Ik bakte zelf short bread bars en brownies van zoete aardappel. Ook maakte ik eerder een gevulde zoete aardappel. Dat werd een vrij uitgebreid recept met jackfruit. Het recept vind je hier. Het leek me leuk ook een makkelijk recept te bedenken met zoete aardappel. Een handig gerecht om te maken wanneer je gasten krijgt, je kunt namelijk alles voor te voren bereiden.
En ziet het er niet uit als een plaatje? Lees hieronder wat je nodig hebt en hoe je dit zelf kunt maken.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 2 zoete aardappels (circa 200 gram per stuk)
- 1 pak plantaardig rulgehakt (150g)
- 100 gram kikkererwten uit blik
- 2 kleine rode uitjes
- 1 limoen
- 1 tomaat
- 2 tenen knoflook
- 1/2 paksoi
- 1/2 bakje champignons
- 2 takjes bosui
- 1 tl gerookt paprikapoeder (sweet, van La Chinata)
- 3 el ongezoete plantaardige yoghurt (ik gebruikte soja)
- 1 el tahin
- peper en zout
- scheutje olijfolie
- scheutje citroensap
- optioneel chilivlokken
Instructies
Maak de gepofte gevulde zoete aardappel als volgt:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius of zet de airfryer klaar. Spoel de aardappels af onder de kraan, verwijder oneffenheden met een mesje. Droog de aardappels met een theedoek of keukenpapier. Prik met een vork gaatjes in de aardappel.
- Verpak de aardappel met een scheutje olijfolie en een snuf peper en zout in aluminiumfolie. Bak gedurende 50 minuten in het midden van de oven.
- Pers de knoflook, snipper de ui en snijd de champignons en paksoi in kleine blokjes.
- Zet een pan op het vuur en fruit hierin 1 ui en alle knoflook, voeg daarna het rulgehakt en de groenten toe. Voeg het paprikapoeder en een flinke snuf peper en zout. Hou je van wat pittiger eten, voeg dan wat chilivlokken toe. Blijf al roerende het geheel wokken totdat de groenten zacht zijn.
- Snijd de tomaat in kleine stukjes en vermeng met de andere gesnipperde rode ui. Voeg peper en een scheutje citroensap toe.
- Giet de kikkererwten in een vergiet, spoel af met koud water en laat uitlekken. Droog de kikkererwten met een droge theedoek of keukenpapier. Hou een paar kikkererwten apart, de rest pers je in een staafmixer of vijzel. Voeg hieraan de yoghurt, tahin, scheutje citroensap en peper en zout toe.
- Haal de aardappel uit de folie en snijd in het midden open. Prak nu met je vork het midden platter, zodat je een kommetje maakt voor de vulling. Doe het tomatenmengsel aan een kant en het gehaktmengsel aan de andere kant. Doe hierop een dot van de dressing, de losse kikkererwten en wat bosui.
Eet smakelijk! Je kunt het gehakt ook weglaten en meer champignon toevoegen. Liever geen paksoi? Kies dan voor spinazie of courgette.