Waarom eigenlijk ook niet? Dat dacht ik toen ik benaderd werd (via mijn Instagram pagina) met de vraag of ik mee zou willen doen aan het kookprogramma Klinkt Smakelijk op SBS 6. Heel eerlijk had ik mezelf hier nooit voor opgegeven..
En besloot het gerecht te kiezen dat voor mijzelf het meest vernieuwend was.
Maar toen de kans zich voordeed, leek me het een mooie manier om plantaardig eten te promoten bij het “grotere publiek”. Tijdens de opnamedagen heb ik volop genoten. Ik was nerveus, maar vond het bovenal ontzettend leuk om mee te maken en zou het zo weer doen!
Pas toen ik ja had gezegd, begon de twijfel; wat ga ik maken? Het moest een signature dish zijn, maar dat vond ik best lastig aangezien ik nog niet zo heel lang veganistisch kook. Ik dacht na over de ingrediënten die ik ontdekt heb sinds ik vegan eet en besloot het gerecht te kiezen dat voor mijzelf het meest vernieuwend was.
Het werd de gepofte zoete aardappel met jackfruit, tomatensalsa, geroosterde kikkererwten, een tahindressing, verse koriander en limoen.
Een hele mond vol; dat bleek ook wel tijdens de beoordeling. Hieronder lees je het recept. Ga je het maken? Laat me vooral weten wat je ervan vond!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 2 zoete aardappels (circa 200 gram per stuk)
- 1 blik jackfruit op zout water
- 200 ml water
- 130 gram kikkererwten uit blik
- 4 honingtomaatjes
- 2 kleine rode uitjes
- 1 limoen
- 3 takjes verse koriander
- 1 teen knoflook
- 1 blokje groentebouillon
- 3 eetlepels barbecuesaus
- 3 eetlepels tahin
- 2 eetlepels agavesiroop
- 1,5 eetlepel gerookt paprikapoeder (sweet, van La Chinata)
- 1 eetlepel vloeibaar rookaroma
- Peper en zout
Instructies
Maak de gevulde zoete aardappel als volgt:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Spoel de aardappels af onder de kraan, verwijder oneffenheden met een mesje.
- Droog de aardappels met een theedoek of keukenpapier. Prik met een vork gaatjes in de aardappel.
- Verpak de aardappel met een scheutje olijfolie en een snuf peper en zout in aluminiumfolie. Bak gedurende 50 minuten in het midden van de oven.
- Giet de kikkererwten in een vergiet, spoel af met koud water en laat uitlekken.
- Droog de kikkererwten met een droge theedoek of keukenpapier.
- Marineer met een halve eetlepel geroosterd paprikapoeder, peper, zout, een eetlepel agavesiroop en een eetlepel olijfolie.
- Bak in een droge koekenpan gedurende 5 minuten. Laat de kikkererwten afkoelen.
- Giet het jackfruit in een vergiet, spoel af met koud water en laat even uitlekken.
- Maak vast de marinade voor de pulled jackfruit; meng 1 eetlepel geroosterd paprikapoeder, het rookaroma en de barbecuesaus door elkaar.
- Hak een teen knoflook fijn en snipper een rood uitje. Zet een wokpan op het vuur en fruit de knoflook en ui aan in een scheut olijfolie.
- Voeg nu het jackfruit toe en bak kort mee, zet het vuur lager.
- Doe 200 ml water, een blokje bouillon en de marinade in de pan. Roer goed door en breng aan de kook. Laat circa 25 minuten pruttelen op laag vuur, met de deksel schuin op de pan. Voeg indien nodig (wanneer het droog kookt) een beetje extra water toe. Trek na 20 minuten het jackfruit uit elkaar met een vork; zodat er een draderige structuur ontstaat.
- Maak de tomatensalsa. Snijd de honingtomaatjes in blokjes, snipper een rood uitje en hak de koriander fijn. Meng dit met een scheutje olijfolie, het sap van een halve limoen en een snuf peper en zout.
- Maak de tahindressing. Meng de tahin met een eetlepel agavesiroop en een snuf peper en zout.
- Snijd de aardappel in tot halverwege en breek de aardappel open. Doe hierin een flinke schep pulled jackfruit, top af met tomatensalsa, geroosterde kikkererwten en tahindressing. Serveer met een schijfje limoen.
Eet smakelijk!
2 comments
Hallo,
We waren uitgenodigd om bij onze zoon Dayon te komen eten. Hij had een geheel veganistische maaltijd voor ons bereid.
Dit was ons hoofdgerecht; wat hebben wij verrassend lekker gegeten! Het voelde alsof we in een sterrenrestaurant aten! Echt een smaaksensatie!
Dayon bracht het ook zo: de borden mooi opgemaakt en een professionele uitleg over het gerecht.
We hebben genoten!
Dag Wilma,
Wat ontzettend leuk om te lezen!
Al helemaal leuk dat u de moeite neemt mij een berichtje te sturen.
Bedankt voor de lieve woorden en hopelijk mag Dayon vaker lekkere (plantaardige) maaltijden voor jullie bereiden!
Lieve groeten, Isabel