Meestal noem ik een product op zichzelf niet persé gezond of ongezond. Er is namelijk niks mis met een stuk chocolade wanneer je over het algemeen gezond en bewust eet.
Alleen kan het zijn dat je soms een tijdje wat minder bewust gegeten hebt. Ik had dat bijvoorbeeld in de vakantie. Weinig groenten, veel zoetigheden en chips. Na zo’n tijd wil ik graag weer gezonder eten, maar de cravings naar ‘iets lekkers’ zijn niet direct verdwenen.
Een gezonder koekje, zonder toegevoegde suiker en vet, kan dan een uitkomst zijn. Deze koeken zijn gemaakt van havermout, citroen, banaan en sojayoghurt. Het citroenplakje op de bovenkant is optioneel, ik koos ervoor deze plakjes wel zoeter te maken. Je kunt de plakjes ook weglaten, mocht je geen suiker willen toevoegen.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 200g havermeel (of gemalen havermout)
- 2 citroenen
- 1 rijpe banaan
- 1 tl vanillearoma
- 2 el sojayoghurt
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- Optioneel, voor de plakjes citroen: 1 el suiker
Instructies
Maak de koeken als volgt:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Meng het havermeel met het bakpoeder en snuf zout.
- Pureer of prak de banaan fijn. Meng hierdoor het vanillearoma en de sojayoghurt.
- Rasp de schil van een citroen en pers de citroen uit. Snij de andere citroen doormidden en pers 1 helft uit. Snij, indien gewenst, van de andere helft dunne plakjes, zonder schil.
- Voeg het sap en de rasp toe aan het banaanmengsel en roer goed door. Voeg het havermeelmengsel toe en spatel door totdat alles goed gemengd is.
- Rol rondjes van van de het deeg en druk plat op de bakplaat.
- Wil je de citroenschijfjes toevoegen, leg op ieder koekje een plakje en bedek ieder met een laagje suiker.
- Bak de koekjes circa 15 minuten in de oven.
Geniet ervan! Lekker om te eten als tussendoortje, je kunt de koeken ook invriezen.