Dat is een hele mond vol! Letterlijk en figuurlijk… Bananenbrood/ cake is de laatste jaren enorm booming geweest. Je vindt ze in alle mogelijke vormen: glutenvrij, lactosevrij, zonder toegevoegd suiker, healthy, vegan; you name it. Inmiddels ken iedereen het wel, toch?
Het is en blijft een leuk basisrecept om mee te experimenteren.
Ik heb de laatste jaren dan ook heel wat bananenbroodjes gebakken. Het is en blijft een leuk basisrecept om mee te experimenteren. Dat komt (denk ik) met name omdat je geen zondige cake verwacht, maar een semi-gezond baksel. Met die insteek mag het soms ook, wanneer je experiment niet zo geslaagd is, best een beetje minder lekker zijn.
Daarmee zeg ik echter niet dat deze versie niet lekker is; integendeel! Het brood dat ik maakte is vast van structuur (lijkt daardoor echt meer op brood dan op cake). Het is niet heel zoet en combineert daardoor goed met verschillende soorten beleg. Ook is het brood, naast veganistisch, glutenvrij.
Gooi het brood (gesneden) in de vriezer en je hebt vers bananenbrood als snack to-go. 🙂

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 3 kleine bananen (of 2 grote bananen)
- 200 gram boekweitmeel
- 50 gram plantaardige bakboter
- 50 ml water
- 2 el agavesiroop
- 1 handje rozijnen
- 1 handje walnoten
- 1 el appelazijn
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- snuf koekkruiden
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Zet twee kommen klaar en een bakblik (rechthoekig of vierkant) klaar .
- Prak de bananen fijn, dit kun je met een vork doen wanneer de bananen goed rijp zijn. Anders gebruik je een staafmixer/blender.
- Voeg vervolgens de boter, agave siroop en het water toe.
- Meng in een kommetje of mok de appelazijn met het bakpoeder; klop dit zodat het wat gaat schuimen.
- Meng in een andere kom de droge ingrediënten: boekweitmeel, kruiden, snuf zout, (gewelde) rozijnen en gehakte walnoten.
- Voeg nu het bakpoeder/appelazijn mengsel toe aan de natte ingrediënten.
- Spatel tot slot de droge ingrediënten geleidelijk door het natte mengel. Je beslag is klaar.
- Doe het beslag in de cakevorm en bak het brood circa 45 minuten op 180 graden Celsius.
- Laat het brood afkoelen. Geniet ervan!
Serveertip: je kunt het brood, wat van zichzelf redelijk droog is, beleggen met zowel zoet als hartig beleg. Bijvoorbeeld: appelstroop, pindakaas, (vegan) kaas, notenspread of jam!