Vaker krijg ik de vraag of mijn recepten, naast vegan, ook glutenvrij zijn. Eigenlijk ben ik hier nooit zo mee bezig (ik verdraag gluten immers gewoon), maar wanneer ik kijk naar wat ik zoal eet zijn veel gerechten glutenvrij.
In dit gerecht maak ik zelfs drie producten van kikkererwten; de humus, de falafel en de wrap zelf!
Dat is mooi meegenomen, zeker voor de mensen voor wie een glutenvrij leven wel en must is. Ook dit recept is er een welke per toeval glutenvrij is. Kikkererwten heb ik vrijwel altijd in huis. Ik gebruik het in veel gerechten.
In dit gerecht maak ik zelfs drie producten van kikkererwten; de humus, de falafel en de wrap zelf!
Je kunt de wrap eten als lunch of met het avondeten. Ook kun je alles van te voren al maken, je hoeft de falafel en wraps dan alleen even op te warmen.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor de humus:
- 1/2 pot kikkererwten (circa 150gram)
- 1 teen knoflook
- 1 el tahin (sesampasta)
- 1 kleine gekookte rode biet + 1 el sap van de rode biet
- 1 tl citroensap
- snuf peper en zout
Verzamel de volgende ingrediënten voor de falafel:
- 1/2 pot kikkererwten
- 1 teen knoflook
- 1/2 sjalot
- 2el kikkererwtenmeel
- 1 takje verse koriander
- 1tl komijnzaad
- snuf peper en zout
- olie om in te bakken
Verzamel de volgende ingrediënten voor de wraps (2 stuks):
- 100 gram kikkererwtenmeel
- 100 – 150 ml water of ongezoete plantaardige melk
- 1/2 tl bakpoeder
- snuf peper en zout
- bakboter om in te bakken
Instructies
Maak de humus als volgt:
- Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af met water.
- Pers de knoflook fijn en snijd de rode biet in stukjes.
- Mix alle ingrediënten in een blender of met een vijzel fijn (wanneer je de vijzel gebruikt blijft de humus wat grover).
Maak de falafel als volgt:
- Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af met water.
- Snijd de sjalot, knoflook en koriander fijn.
- Doe alle ingrediënten in een vijzel en hak tot een grove structuur. Rol balletjes van het mengsel en haal ze nogmaals door een beetje kikkererwten meel, zodat ze hiermee bedekt zijn.
- Verhit een koekenpan op het vuur en giet er een dun laagje olie in. Wacht tot de olie heet is. Doe de balletjes voorzichtig in de pan en bak/frituur beide zijden circa 6 minuten. Blijf keren totdat beide zijden lichtbruin gekleurd zijn.
- Laat de falafel daarna uitlekken op keukenpapier.
Maak de wraps als volgt:
- Mix in een kom het meel met het bakpoeder, peper en zout.
- Voeg nu het water beetje bij beetje toe en blijf roeren met een garde. Roer tot een glad en dun beslag (iets dunner dan pannenkoekenbeslag).
- Verhit een koekenpan op het vuur en doe een beetje bakboter erin. Wacht tot de boter gesmolten is.
- Doe een kleine soeplepel van het beslag in de pan en bak beide zijden lichtbruin (circa 4 minuten aan iedere kant).
Serveer de wrap met humus en falafel, voeg eventueel nog wat verse kruiden en rauwkost toe. Eet smakelijk!