Koekjes met een gouden randje; deze golden cookies.
De herfst (en winter) vragen om kruidige, zoete lekkernijen. Ik ben dol op golden milk. Dat is warme plantaardige melk gemaakt met kurkuma, kardemon, kaneel en gember (ik voeg daar graag nog een beetje vanillesuiker aan toe).
Ik stelde me voor hoe lekker het zou zijn om hier een zandkoekje in te dopen en toen bedacht ik me dat ik natuurlijk ook gewoon golden koekjes kon maken.
De hersft/winter in een koekje? Dan moet je deze maken! Ze zien er ook nog eens heel speciaal uit, ik bedoel: goudgele koekjes. Ooit eerder gezien?!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 200 gram tarwebloem
- 150 gram plantaardige boter (vloeibare bakboter of wajang boter)
- 50 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 el kurkuma
- 1 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kardemompoeder
- snufje zout
Instructies
Maak de koekjes als volgt:
- Maak het deeg. Meng alle droge ingrediënten met elkaar. Voeg vervolgens de boter toe.
- Kneed dit tot een stevig beslag. (Schrik niet van je gele handen.)
- Wikkel het deeg in aluminiumfolie en laat het deeg even rusten en afkoelen in de koelkast voor circa 30 minuten.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 160 graden Celsius en bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol er een bal van. Bestrooi het deeg met een beetje bloem, zodat je het deeg met een deegroller kunt uitrollen.
- Steek nu de figuurtjes naar wens uit en verdeel de vormpjes over de bakplaat. Strooi hier nog een beetje extra kurkuma over om de kleur te accentueren.
- Bak de koekjes circa 10-15 minuten in de oven. Hou ze goed in de gaten; in sommige ovens kan 1 minuut al het verschil maken tussen net goed en (licht) verbrand (een verbrande smaak kun je niet verbloemen). Ze kleuren lichtbruin aan de buitenkant, maar blijven mooi geel aan de binnenkant.
- Laat de koekjes minimaal 30 minuten afkoelen (en krokant worden) alvorens je ze eet.
Geniet optimaal door er golden milk bij te drinken! (Een kopje koffie of thee is er anders ook lekker bij.)