Chips van groenten? Dat klinkt misschien wat vreemd, maar toch is het zo gek niet. Normale chips is immers ook gewoon gemaakt van aardappel.
Er bestaan veel verschillende soorten groentechips. Gemaakt van bijvoorbeeld biet, haricots verts, wortel, koolraap. Ook de bereiding varieert. Zo bestaan er gevriesdroogde groentechips, deze groenten worden heel knapperig en de chips bevatten een stuk minder vet dan normale chips. Dan heb je ook nog de zakken groentechips waarbij de groenten, net zoals de aardappel, gefrituurd zijn.
Thuis maak ik groentechips in de oven of airfryer. Ik gebruik een beetje olie zodat de groenten goed knapperig worden, maar frituur de groenten dus niet; een stuk voedzamer en gezonder dan de reguliere chips uit de supermarkt.
Met name de specerijen en het zout maken de chips lekker, zo ook bij dit recept. Vaak is paprika-chips uit de supermarkt niet vegan (het bevat melkpoeder) en dus koos ik nu bewust voor paprika!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 1 winterpeen
- 1 paarse zoete aardappel
- 1 rode biet
- 1 el olijfolie
- 1 el gerookt paprikapoeder (dus geen “normaal” paprikapoeder)
- 1 tl grof zeezout
- 1 tl knoflookpoeder
- snuf peper
Instructies
Maak de groentechips als volgt:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius/zet de airfryer klaar.
- Snijd bij alle groenten de uiteindes eraf. Rasp de groenten (met schil) vervolgens met een rasp, kaasschaaf of dunschiller. De schijfjes dienen dun te zijn.
- Dep met een droge theedoek of keukenpapier de groenteschijfjes droog.
- Meng nu de specerijen met de olie en voeg het mengsel toe aan de schijfjes.
- Verdeel de schijfjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in circa 30 minuten/bak de schijfjes 15 minuten in de airfryer.
- Laat de schijfjes afkoelen; dan zullen ze pas knapperig worden.
Geniet van je heerlijke avondsnack! Eet ze wel meteen op; wanneer je ze bewaard zullen ze weer zacht worden.