Je hebt ze erbij; mensen die uitkijken naar de toastjes en zoutjes in plaats van naar taart, chocolade en cake. Zoals de presentator van nota bene Heel Holland bakt: André van Duin. Die denkt niet aan een groentecake bij het horen van het woord ‘gebak’.
Als ik aan gebak denk, denk ik automatisch aan zoetigheden. Niet snel aan hartige taarten of hapjes. Toch herinnerde ik me opeens dat ik ooit een bizar lekkere hartige cake gemaakt heb (I know, heel bescheiden). Destijds gingen daar alleen een stuk of zes eieren in. Is het überhaupt te doen een vegan groentecake?
Op het internet werd ik ook niet veel wijzer. Ik wilde immers geen quiche of taart maken, maar een zachte cake. Er zat maar een ding op: uitproberen! Inmiddels heb ik alweer twee vegan groentecakes gemaakt, die beide heel goed gelukt zijn (nog meer bescheidenheid).
Kortom: jij hoeft niet te vrezen voor een mislukte cake, met dit recept komt het sowieso goed. Onderaan het recept vertel ik je welke variaties je kunt maken, mocht je deze groenten niet zo lekker vinden. Heb je nog wat in de groentela liggen wat echt niet meer los gegeten kan worden? Verwerk het dan gerust in de cake!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor het beslag:
- 300 gram tarwebloem
- 150 ml plantaardige ongezoete melk
- 100 gram ongezoete sojayoghurt
- 20 gram vloeibare bakboter
- 1 el mosterd
- 1 tl baksoda
- 1 tl bakpoeder
- 1 el appelazijn
- snuf zout
Verzamel de volgende ingrediënten voor de groentemix:
- 2 kleine wortels of een halve wintenpeen
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 1/2 paprika
- 1/4 courgette
- 1 takje verse tijm
- 1 el Italiaanse kruiden
- 1 el pitten- en zadenmix
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl peper
- 1 tl zout
Instructies
Maak de cake als volgt:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en zet vast een ingevette cakevorm klaar.
- Snipper de ui, hak de tijm fijn, pers de knoflook en snijd alle groenten in kleine blokjes.
- Verhit een klein laagje water in een wokpan en roerbak de groenten met de kruiden voor circa 4 minuten. Laat de groentemix afkoelen.
- Maak nu het cakebeslag. Meng de bloem met de bakpoeder en het zout.
- Meng in een andere kom de mosterd, melk, yoghurt en bakboter. Spatel dit kort door het droge mengsel.
- Doe de baksoda in een kommetje en voeg hier het appelazijn aan toe. Dit gaat schuimen, voeg het direct toe aan het beslag en spatel kort door.
- Voeg nu de groentemix toe aan het beslag en spatel nogmaals kort door. Doe het groentebeslag in de cakevorm en top de cake af met pitten en zaden.
- Bak de cake circa 45 minuten in de oven. Laat de cake minstens 15 minuten afkoelen alvorens je de cake uit de vorm haalt. Serveer de cake lauwwarm, dan smaakt ie het lekkerst!
Liever andere groenten? Je kunt de cake ook maken met champignon, aubergine, erwten, broccoli of kies voor gedroogde groenten als tomaat of olijven. Kijk wel uit met groenten die veel vocht bevatten, zoals tomaat, de cake kan dan te nat worden en daardoor mislukken.