Helaas pindakaas; tijdens de tweede (en deze week de laatste) uitzending van het kookprogramma Klinkt Smakelijk lag ik er als eerste uit.
. Zelfs zo’n gerecht kun je plantaardig maken!
Met mijn pitch kon ik de jury helaas niet overtuigen. Het concept van het programma is zo dat, wanneer je met woorden de jury niet voldoende kunt prikkelen, je de keuken direct moet verlaten. Je mag je gerecht dus niet bereiden.
Natuurlijk was dat een kleine domper. Je komt er immers om te koken; niet om een praatje te maken. Voor mijn tweede gerecht koos ik een signature dish, namelijk pannenkoeken! Hier ben ik echt mee groot gebracht; we aten het thuis heel vaak. Het leukste vond ik altijd het samen in de keuken staan, ik krijg er een nostalgisch gevoel van.
De moeilijkheidsgraad van dit gerecht is wat lastiger te zien voor de “alleseter”. Een pannenkoek met spek en kaas klinkt namelijk niet lastig om te maken, maar voor een vegan is dat toch een wat ander verhaal. Bij dit gerecht zijn eigenlijk alle (hoofd)ingrediënten dierlijk. Je gebruikt ei, vlees, melk, kaas. Juist bij dit gerecht leek het me een grote uitdaging om de jury te overtuigen. Zelfs zo’n gerecht kun je plantaardig maken!
Helaas wist ik dat niet helemaal over te brengen en mocht ik na mijn pitch niet verder koken. Zoals ik op Instagram al schreef; er valt nog zoveel te vertellen en uit te leggen over het veganisme. Dat blijkt maar weer uit deze ervaring. Het was oprecht geweldig leuk om gedaan te hebben en thuis maak ik gretig gebruik van mijn gekregen messenset!
Wil je de pannenkoekentoren wel in levende lijve bewonderen? Maak hem dan vooral zelf! Het recept staat hieronder.
Side note: op de foto’s zie je een aantal afwijkingen ten opzichte van het receptuur (zoals verkruimelde tofu en bosui i.p.v. bieslook), ik raad je aan om het recept te volgen zoals het nu is (de foto’s maakte ik van een testversie van het gerecht).

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 200 gram tarwebloem
- 400 ml ongezoete havermelk
- 200 gram gerookte tofu blokjes
- 150 gram plantaardige roomkaas
- 100 gram pijnboompitten
- 1 plantje basilicum
- 3 takjes trostomaatjes
- 3 tenen knoflook
- 3 takjes bieslook
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels edelgistvlokken
- 3 handjes rucola
- 1 eetlepel appelazijn
- 1 eetlepel vloeibaar rookaroma
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel geroosterd paprikapoeder
- 1 theelepel tafelzout
- bakboter en olijfolie om in te bakken
Instructies
Maak de pannenkoekentoren als volgt:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Doe de tomaatjes, met tros en al, in een ovenschaal met een flinke scheut olijfolie, twee gekneusde knoflooktenen en een snuf peper en zout. Zet de schaal 20 minuten in de oven.
- Rooster de pijnboompitjes op laag vuur in een droge koekenpan. Blijf goed roeren, zodat alle kanten egaal bruin worden. Laat de pijnboompitten afkoelen.
- Snijd de gerookte tofu in vierkante blokjes van circa 5 mm. Meng in een kommetje het rookaroma met het zout en geroosterd paprikapoeder; marineer de tofublokjes.
- Zet een wokpan op het vuur en doe hierin een scheut olijfolie en een scheut bakpoeder. Voeg de tofublokjes toe aan de hete olie en boter. Bak/frituur de blokjes gedurende 10 minuten; blijf af en toe roeren zodat de blokjes niet aanbranden. Voeg indien nodig meer olie/boter toe. Laat de blokjes uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
- Maak nu de pesto; hak een knoflookteen, doe de knoflook, 3 eetlepels olijfolie, de edelgistvlokken, basilicumblaadjes en ¾ van de pijnboompitjes in de vijzel. Prak fijn tot er een smeuïge pesto ontstaat; voeg peper en zout toe.
- Hak twee takjes bieslook en meng dit door de roomkaas met een snuf peper en zout.
- Maak het pannenkoekenbeslag. Meng met een garde de bloem met de havermelk en voeg een snuf zout toe. Meng in een apart kommetje de appelazijn met het bakpoeder; dit gaat schuimen. Voeg toe aan het beslag en roer goed door.
- Zet een kleine koekenpan op het vuur. Bak de pannenkoeken op middelhoog vuur in een beetje bakboter. Roer het beslag af en toe opnieuw door.
- Haal de trostomaatjes uit de oven en bouw de pannenkoekentoren. Begin met een pannenkoek, smeer hierop een laag roomkaas en besprenkel met wat spekjes, doe hierop weer een pannenkoek, smeer hier pesto op en besprenkel met spekjes, ga zo verder. Eindig met een pannenkoek met een dot roomkaas en verdeel hierover de trostomaatjes, het sap en knoflook van de tomaatjes, overgebleven pijnboompitjes en een handje rucola.
Eet smakelijk!