Wist je dat het beslag van vegan pannenkoeken heel makkelijk te maken is? Je kunt de eieren gewoon weglaten!
Ik voeg altijd een snufje bakpoeder en een eetlepel appelazijn toe aan de basis en dat werkt perfect. Je krijgt mooie luchtige en toch stevige pannenkoeken.
Meestal bak ik zoete pannenkoeken en eet ze dan als ontbijt. Soms crave ik echter naar een hartige pannenkoek met prei, kaas, tomaatjes en champignons. Ik top de pannenkoek dan wel af met stroop en een vleugje poedersuiker. De combinatie van hartig en zoet is echt heel lekker!
Hieronder kun je lezen hoe ik de pannenkoek maakte. Je kunt in plaats van tarwebloem evengoed kiezen voor speltbloem, volkorenbloem of havermeel. Als groenten kun je ook prima ui of paprika nemen; maar net wat je lekker vindt.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 200 ml plantaardige melk (ik gebruikte ongezoete sojamelk)
- 100 gram tarwebloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 el appelazijn
- 1/2 tl zout
- 1 tomaat
- 1/2 prei
- 100 gram champignons
- 2 el vegan geraspte kaas (optioneel)
- 2 el appel (of schenk)stroop
- snufje poedersuiker
- olie/bakboter om in te bakken
Instructies
Maak de pannenkoeken als volgt:
- Mix in een kom de melk, bloem, het bakpoeder, de azijn en het zout. Doe dit met een garde zodat er geen klontjes ontstaan.
- Snijd alle groenten in kleine stukjes.
- Zet een koekenpan op het vuur en verhit de boter/olie. Voeg de groenten toe en roerbak circa 3 minuten. Verdeel de groenten gelijkmatig over de koekenpan en strooi hier de helft van de kaas overheen.
- Voeg een soeplepel (de helft) van het beslag toe en bak circa 5 minuten op middelhoog vuur (als je weet dat het snel aanbakt, zet het vuur dan wat lager). Schud de pan heen en weer; draai de pannenkoek om wanneer deze los komt van de bodem. Bak de andere zijde nog zo’n 3-5 minuten.
- Herhaal bovenstaande voor de andere pannenkoek (je kunt ook in twee pannen bakken, dan zijn ze tegelijkertijd klaar).
- Serveer de pannenkoek dubbelgevouwen met stroop en poedersuiker.

Enjoy! Krijg je ‘m niet helemaal op? Geen probleem, eet ‘m later koud op of warm hem weer even in de pan. Kan prima. 😉
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture.