Oh de herfst is in volle gang en dat vind ik helemaal niet erg. Ieder seizoen vind ik wel iets hebben. Na de warmte in de zomer smacht ik naar warme chocolademelk met zoete koekjes.
Jij ook? Waarschijnlijk wel anders was je hier niet belandt. Ik maakte dit keer zandkoekjes van havermout (waarvan ik meel maakte). Dat deed ik nog niet eerder, maar blijkt een succes!
Ik besloot naast de koekjes ook de jam zelf te maken, namelijk van blauwe druiven uit mijn moeders tuin. Dat blijft bijzonder, mijn inmiddels overleden vader nam de druivenstek jaren geleden ooit mee uit Spanje en ieder jaar groeien er de grootste trossen aan. Het geeft me een fijn gevoel.
De koekjes zijn dus gevuld met zelfgemaakte jam, maar je kunt evengoed jam uit een potje gebruiken, dat doe ik in dit recept dan ook. Rode vruchten, kersen, rode bessen of aardbeienjam smaakt het best bij het koekdeeg. Ik maakte twee vormpjes, voel je vrij om te variëren!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 100 gram havermeel (gemalen havermout)
- 50 gram boter (ik gebruikte plantaardige Flora boter)
- 50 gram jam (rode vruchten)
- 2 el plantaardige melk (ik gebruikte havermelk)
- 2 el kristalsuiker
- 1 tl vanillearoma
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
Instructies
Maak de koekjes als volgt:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar. Laat de boter op kamertemperatuur komen.
- Meng het meel met het zout, bakpoeder, de suiker door elkaar. Meng in een andere kom de melk, boter en het vanillearoma. Voeg nu het droge mengsel bij het natte mengsel en kneed met je handen door elkaar.
- Kneed een bal van het deeg en laat het 10 minuten rusten in de koelkast.
- Rol het deeg uit op een beetje bloem en steek er circa 10 vormpjes uit (totdat het deeg op is).
- Druk met je duim een kuiltje in het midden en doe in ieder koekje een halve theelepel jam.
- Bak de koekjes circa 15 minuten goudbruin in de oven. Houd ze goed in de gaten, het kan zijn dat de iets korter gebakken kunnen worden. Laat de koekjes na het bakken afkoelen.
Geniet ervan! Je kunt het deeg ook invriezen en op een later moment de koekjes afbakken.
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Dat zou ik leuk vinden!