In mijn leven heb ik niet 3, niet 10 en ook niet 20 keer bananenbrood gebakken. Nee ik heb wel 50 keer een bakpoging gedaan om het perfecte vegan bananenbrood te bakken.
En toen was ie er opeens, best wel onverwachts: het perfecte vegan bananenbrood!
Met de nadruk op poging. Van al die keren kwam er slechts een tiental keer een enigszins lekker broodje uit. Daar neem ik natuurlijk geen genoegen mee. Het moest en zou een niet te evenaren bananenbrood worden, met als extra uitdaging ook nog vegan.
Een beetje meer bloem, een beetje minder banaan, wat extra bakpoeder, iets minder appelazijn; ik heb het allemaal geprobeerd. En toen was ie er opeens, best wel onverwachts: het perfecte vegan bananenbrood!
Luchtig van binnen, krokant van buiten, zonder olie/boter gebakken, met maar een heel klein beetje (vanille)suiker en bovendien gewoon super lekker (zoals Robèrt van Heel Holland Bakt zou mooi kan zeggen).
Je kunt eindeloos variëren met smaken en combinaties. Ik voegde nu alleen rozijnen toe, maar maakte het brood ook al vaker met pinda’s, stukjes pure chocolade, cranberry’s of ander gedroogd fruit.
Tip: Snijd het brood na het afkoelen in plakken en doe de plakken in de diepvries, zo kun je iedere keer wanneer je zin hebt in een plakje eentje ontdooien (ik neem ze bijvoorbeeld mee als snack naar werk). Zoek je nog handige vriezer-proof opbergbakjes? De duurzame bakjes van Lock&Lock zijn aan te raden!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 3 rijpe bananen
- 300 gram tarwebloem
- 5 el appelmoes
- 1 el rozijnen
- 2 el plantaardige melk (ik gebruikte havermelk)
- 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baksoda
- 1 el appelazijn
- snuf zout
Instructies
Maak het brood als volgt:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Wel de rozijnen in warm water. Zet alvast de cakevorm klaar (bekleed met bakpoeder/vet in met bakboter).
- Meng de bloem met de vanillesuiker, een snuf zout en bakpoeder.
- Pureer de bananen, meng de puree met de appelmoes en de melk. Roer de rozijnen erdoor.
- Voeg nu de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten. Roer nog niet door.
- Meng in de tussentijd de baksoda met de appelzijn; dit gaat schuimen. Voeg het mengsel meteen toe aan de andere ingrediënten.
- Roer nu alles door met een spatel; roer niet langer dan nodig en vooral niet te hard. Dit is essentieel; roer je te lang dan zal het brood niet meer goed rijzen in de oven en wordt het brood niet luchtig genoeg.
- Doe nu het ietwat taaie mengsel in de bakvorm en zet direct in de oven. Bak het brood in circa 40 minuten gaar.
Geniet ervan! Besmeer het brood eventueel met pindakaas of jam, dat combineert er goed bij.