Om de zoveel jaar vindt er in Nederland een voedselconsumptiepeiling plaats. In deze blog kijk ik naar de peilingen afgenomen bij de doelgroep 1-79 jaar van 2012-2016.
Dit wordt gedaan sinds 1987, er is dus al heel wat data beschikbaar. Er wordt gekeken naar de voedingstoestand van de Nederlandse bevolking in het algemeen en van afzonderlijke bevolkingsgroepen in het bijzonder. De uitkomsten zijn openbaar en kun je hier online terugvinden.
Schrik je? Anders ik wel. Dat is schrikbarend weinig.
Het leek me leuk om in deze blog eens samen te kijken naar hoe we gemiddeld in Nederland eigenlijk eten. En komt dit overeen met de richtlijnen Goede voeding van het RIVM, ook wel praktisch omschreven in de bekende Schijf van vijf van het Voedingscentrum? De peilingen werden afgenomen bij mensen (man/vrouw) van 1-79 jaar.
Gemiddeld eet en drinkt een Nederlander per dag zo’n 3 kg aan voedingsmiddelen. Tweederde hiervan bestaat uit dranken.
Hoeveel dierlijke producten eten we? Gemiddeld gezien eet de Nederlander 6 dagen per week vlees, zo’n 93g/per dag, verder zo’n 13g ei, 16g vis en 352g aan zuivelproducten. Kortom zo’n 475g aan dierlijke producten (uit deze bronnen) per dag.
Kijken we naar de categorie peulvruchten zien we dat de Nederlander gemiddeld 5g peulvruchten eet per dag, zo’n 1 keer in de 3 weken. Schrik je? Anders ik wel. Dat is schrikbarend weinig. Zeker daar het advies van het Voedingscentrum luidt 1x per week peulvruchten te eten.
Goed om te weten is dat het Voedingscentrum adviezen geeft welke haalbaar/realistisch zijn voor de gemiddelde Nederlander. Vandaar ook het advies 1x per week peulvruchten te eten, van 1x per 3 weken naar 1x per week zal voor veel mensen al een hele omschakeling zijn.
Gemiddeld gezien halen we 39% van onze eiwitten uit plantaardige bronnen en 61% uit dierlijke bronnen. Het doel van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur is om die 61% tot 2030 te laten dalen naar 40%. De gezondheidsraad adviseert dan ook om meer plantaardig en minder dierlijk te eten.
Kijken we naar groenten en fruit dan zien we dat de gemiddelde Nederlander 131g groente per dag eet, een stuk minder dan de aanbevolen hoeveelheid van 250g. Kinderen eten gemiddeld slechts 79g per dag. Appels, bananen en peren zijn de meest gegeten fruitsoorten en peuters blijken meer fruit te eten dan tieners. Gemiddeld eten we 113g fruit per dag, ook weer minder dan het advies van 200g per dag.
Opmerkelijk: suiker en snoepgoed en hartige snacks worden meer gegeten door mensen met een normaal gewicht/ondergewicht dan mensen met overgewicht. Net zoals het opmerkelijk is dat de inname van energie voor volwassenen met overgewicht/obesitas lager (8,9 MJ/dag=2124 kcal/dag) is dan voor volwassenen met een normaal of ondergewicht (9,8 MJ/dag=2334 kcal/dag). Dat geeft maar weer eens aan dat beweging heel belangrijk is. Het kan ook iets zeggen over de betrouwbaarheid van de peiling; is iedereen wel eerlijk over de inname? En daarnaast kan je inname veranderen wanneer je hier bewust op gaat letten. Dat is ook mijn eigen ervaring; zodra ik in mijn voeding bijhoud in een app (bijvoorbeeld Myfitnesspal) ga ik vanzelf minder eten. De gemiddelde inname van suiker en snoepgoed is 30g per dag, van hartige snacks 21g. De inname van snoep is hoger bij kinderen dan bij volwassenen.
Bijna 80% van het eten en drinken wordt thuis geconsumeerd (en nee dat is dus niet alleen tijdens deze Corona-tijd). We eten zo’n 9 keer per dag en drinken dagelijks 0,9 glas alcohol per dag.
Als we kijken naar de peilingen van eerdere jaren (2007-2010) zien we een aantal verschillen. Zo zijn de dagelijkse innames van zuivel, alcoholische dranken, vleesproducten, aardappelen, vetten en oliën, suiker en snoepgoed gedaald. Daarentegen zijn de innames van ei, vis, peulvruchten, snacks, sauzen en smaakmakers juist gestegen.
De meest recente peilingen zijn uitgevoerd in 2012-2016. Er is een nog lopende studie gaande naar de voedselconsumptie en inname van energie en voedingsstoffen van de algemene Nederlandse bevolking van 1 tot en met 79 jaar. De gegevens worden verzameld van 2019 tot en met 2021.
Vond je dit leuk om te lezen? Laat vooral een reactie achter onder de blog of post op Instagram.