Het leek me leuk om nog een informatieve blog te schrijven. Ik probeer, wanneer ik Instagram, Facebook en Youtube afstruin, te letten op wat consumenten (vegan of niet) verwarrend lijken te vinden in de voedingsindustrie.
Al vanaf het begin van mijn eigen stap naar een plantaardig dieet viel me op dat iedere supermarkt nogal anders omgaat met de term vegan/100% plantaardig. Waar bij de ene supermarkt er hele schappen bestaan met alleen maar plantaardige producten, kiest een andere supermarkt ervoor de producten niet extra te belichten.
Ook online zag ik dat er vaak verwarring is, een duidelijk antwoord blijkt vaak uit. Ik dacht; laat ik die vragen verwerken in een blog! Laten we per supermarkt kijken hoe ze omgaan met bepaalde kwesties. In dit artikel vergelijk ik Jumbo, Albert Heijn en Lidl met elkaar.
Kun je in de supermarkt snel zien of een product vegan is? Hoe zie je dit?
In alle drie de supermarkten wordt er gewerkt met zogeheten ‘schapkaartjes’. Er wordt bij een schap aangegeven met een kaartje dat de betreffende producten vegan zijn. Op zich een handig systeem, de kaartjes vallen immers goed op, alleen kan het natuurlijk voorkomen dat een kaartje verkeerd geplaatst is of dat een niet-vegan product verdwaald is. Mijn advies zou zijn om altijd ook het etiket van het product te controleren. Soms zie je ook wel dat een heel schap vegan is. Bij alle drie de winkels wordt dit gedaan, zeker in grotere filialen. In dat geval is de kans een stuk kleiner dat het ‘misgaat’.
Wanneer zijn producten volgens de supermarkt vegan?
Dit is iets wat voor heel veel mensen verwarrend is. Supermarkten mogen zelf bepalen wanneer zij een product bestempelen tot vegan ofwel 100% plantaardig. In die zin; als een product geen dierlijke ingrediënten bevat, mag je het wettelijk gezien vegan noemen. Maar Albert Heijn kiest er bijvoorbeeld voor producten waar sporen van dierlijke ingrediënten in kunnen zitten (bijvoorbeeld ei, melk of vis) vega te noemen en niet vegan. En dat is best discutabel. Weet namelijk dat het vermelden van sporen niet wettelijk verplicht is. Oftewel; het zou zo maar kunnen dat er in producten zonder sporenvermelding er ook gewoon sporen van melk of ei in zitten. Dan is het ook nog eens zo dat er alleen wettelijke drempelwaarden zijn voor de allergenen gluten en sulfiet, voor de overige allergenen niet. Kortom; die sporenzin, daar kun je niet van op aan. Jumbo elimineert online ook de producten waar sporen van dierlijke ingrediënten inzitten (filter op ‘geschikt voor veganisten’). Om het nog verwarrender te maken; Vivera verkoopt plantstukjes, welke 100% plantaardig zijn, maar wel sporen van ei en melk kunnen bevatten. Dit product wordt vervolgens dus alsnog zijnde ‘vegetarisch’ in de schappen gelegd’. Volg jij het nog? Lidl volgt hierin de richtlijnen van het V-label; wanneer een product ‘sporen van’ bevat mag het nog steeds het vegan logo dragen. Lees er hier meer over. Samengevat: sporenvermeldingen kunnen ervoor zorgen dat een product wel vegan is, maar als vega in de schappen wordt gepresenteerd. Verder hanteren supermarkten de bekende normen voor ‘vegan’: het product bevat geen dierlijke ingrediënten. Hierbij wordt er niet gekeken naar het productieproces, of bijvoorbeeld de verpakkingsmaterialen.
Zijn de supermarkten gericht op plantaardige voeding?
Zoals we allemaal weten is het booming om (meer) plantaardig te eten. De vraag groeit en daarmee ook het aanbod. Lidl heeft het afgelopen jaar hun aanbood voor vegetariërs en veganisten verdrievoudigd. Albert Heijn kreeg in 2018 zowel kritiek als lof op hun groene Allerhande-kerst editie. Albert Heijn heeft inmiddels meer dan 400 veganistische recepten op hun website staan, waaronder zelfs een recept voor vegan kaas. Ook Jumbo bleef niet achter. Dit laatste jaar voegde Jumbo nog meer nieuwe producten toe aan hun huismerk Veggie chef. De teller staat inmiddels op zo’n 60 vega(n) huismerk-producten. Daarnaast lanceerde Jumbo onlangs, in samenwerking met Vegan Junkstar bacon en Vegan Zeastar een aantal visproducten. Gewoon zo verkoopbaar voor ons, de consument. Hoe geweldig is dat?
Hoe gaat dit er over een paar jaar uitzien?
Ik kan de toekomst niet voorspellen, maar gelukkig zijn er mensen die de retail trends nauwlettend in de gaten houden. Lees vooral eens dit artikel, waarin gekeken wordt naar de retail-trends. Waar staan we in 2050? Hoewel kweekvlees nu nog wat luguber en eng klinkt zou dit een oplossing voor een heel groot probleem (namelijk het blijven bestaan van de vraag naar een stukje vlees) kunnen zijn. Supermarkten zouden transparanter moeten zijn over waar hun voedsel vandaan komt. Bij kweekvlees en bijvoorbeeld het consumeren van insecten is dat een lastig verhaal. Het schrikt de consument af. Supermarkten willen al hun eten zo aantrekkelijk mogelijk maken voor de consument. Een supermarkt heeft ontzettend veel invloed op de keuzes van een consument. Heb je je ooit afgevraagd waarom een supermarkt een bepaalde indeling heeft? Eerst groenten en fruit, dan koopt de consument daarna sneller de ongezonde producten als chips en koek. Van de muziek, kleuren, verpakkingen van producten tot de overduidelijke reclameborden; het heeft allemaal invloed op ons koopgedrag. Bedenk dit ook wanneer je zelf boodschappen doet. Kies je bewust voor bepaalde producten? Helpt de supermarkt je plantaardige keuzes te maken, of juist niet?
Vragen voor de supermarkt.
Mis je bepaalde informatie op een etiket? Vraag je je af of een e-nummer plantaardig is? Weet dat supermarkten altijd meer informatie beschikbaar hebben dan wat er in de winkels/op het etiket getoond wordt. Je kunt navraag doen in de winkel zelf, maar een medewerker zal je er waarschijnlijk niet mee kunnen helpen. Wat je wel kunt doen is informatie opvragen bij de klantenservice. Albert Heijn heeft zelfs een pagina met veelgestelde vragen. Over gelatine zeggen zij bijvoorbeeld het volgende: ‘Om te zorgen dat duidelijk is in welke producten staat de naam varkensgelatine altijd voluit vermeld in de ingrediëntenlijst op de verpakking. En staat er alleen gelatine, dan is deze niet afkomstig van een varken.’ Ook geven ze aan: ‘Alle e-nummers die gebruikt worden in de broden zijn plantaardig en de vetzuren hebben dus geen dierlijke oorsprong.‘ Weer twee vragen die je zelf niet meer hoeft te stellen! Lidl heeft uiteraard ook een klantenservice waar je met al je vragen terecht kunt.
Tot zover deze blog! Ik merk dat ik nog lang niet uitgeschreven ben over dit onderwerp. Input is zeker welkom. Heb je vragen of zijn er onderwerpen waar je graag meer over wilt weten, let me know!