Zelfgemaakt of zelf gekocht? In deze blog laat ik je graag zien hoe groot het verschil kan zijn tussen een pakje/zakje uit de supermarkt en een home made variant. Vaak zijn zelfgemaakte sausjes, spreads en dips super makkelijk om te maken en win je er veel mee: het is vers, hoog op smaak en er zijn geen onnodige verpakkingen.
Op elk potje past een dekseltje, maar ook een etiket. En dat is best een leuk gegeven. Wat zit er eigenlijk in dat prakkie dat ik zo vaak eet?
Zelf probeer ik pakjes en zakjes zoveel mogelijk te mijden; simpelweg omdat ik verse kruiden, sauzen en dressings het lekkerst vind. Bij voeding draait alles om balans. Een kant en klare oplossing zo nu en dan moet prima kunnen in die balans en daarbij is het ene potje het andere niet.
Op elk potje past een dekseltje, maar ook een etiket. En dat is best een leuk gegeven. Wat zit er eigenlijk in dat prakkie dat ik zo vaak eet?
In deze blog ga ik bewust niet in op alle E-nummers en toevoegingen van de producten. Ik wil juist de natuurlijke ingrediënten belichten en vergelijken, zodat je wellicht het prakkie zelf een keer gaat creëren!
Pesto
Elke student kent pesto. En pesto kent elke student. Pasta pesto, pesto op de pizza, pesto op het brood, pesto als dressing. Overal gooi je pesto overheen. Nu is het zo dat de meeste pesto niet vegan is, aangezien er (Parmezaanse) kaas in zit. Als je zelf pesto maakt kun je de normale kaas vervangen door bijvoorbeeld vegan geraspte kaas (onder andere verkrijgbaar bij de Albert Heijn) of edelgistvlokken.
De basis ingrediënten van home made vegan pesto zijn: 20 gram basilicum, 20 gram (geroosterde) pijnboompitten, 20 gram vegan geraspte kaas of edelgistvlokken, 3 el olijfolie, 1 teen knoflook en een snuf peper en zout
Stamp het samen in de vijzel en smullen maar!
Grootste verschil met de versie uit het potje van de supermarkt*: het hoofdingrediënt** uit het potje is vaak de olie (17-31%) en niet de basilicum of pijnboompitten.
Humus
Je bent een liefhebber of je bent het niet. Een kruidig mengsel dat lekker combineert met falafel, (Turks) brood, couscous of groenten. Als vegan kun je bijna niet om deze dip heen.
De basis ingrediënten van humus zijn: 1 blik (uitgelekte) kikkererwten, 4 el tahini (sesampasta), 3 tenen knoflook (en een pepermuntje voor na het eten), 1 el olijfolie, ½ el komijn, snuf peper, zout en paprikapoeder.
Wederom kan dit prima in de vijzel, maar ook een blender of staafmixer zijn geschikt.
Grootste verschil met de versie uit het bakje van de supermarkt: het gekochte bakje bevat aanzienlijk minder kikkererwten (slechts 27 tot 55% van totale mengsel zijn kikkererwten).
Als vegan kun je bijna niet om deze dip heen.
Tomaten tapenade
Ook dat gaat er wel in. Lekker op toast, brood of voor bij de pasta.
De ingrediënten van home made tomaten tapenade zijn: 1 pot uitgelekte zongedroogde tomaat, 6 el olijfolie (of de olie van de zongedroogde tomaatjes), 2 el (geroosterde) pijnboompitjes, 2 tenen knoflook, snuf peper, zout en oregano.
Meng alles in de vijzel tot een heerlijk geurig smeuïg prakkie.
Grootste verschil met de versie uit het potje/pakje: aan de tapenade uit het potje wordt veel extra suiker toegevoegd, wel 6-19 gram per 100 gram (dit staat gelijk aan 2-6 suikerklonten).
Pastasaus
Ik word eerlijk gezegd altijd een beetje boos van pastasaus uit een pot. Als er iets simpel te maken is, is het wel pastasaus.
De ingrediënten van een home made pastasaus zijn: 4 grote tomaten, 1 blikje tomatenpuree (dit is 100% tomaat), 1 gesnipperde ui, 1 el olijfolie, 1 teen knoflook, 3 el Italiaanse kruiden en een snuf peper en zout
Fruit eerst het uitje aan in de pan met wat plantaardige olie. Vervolgens voeg je de rest toe, even lekker laten pruttelen en klaar is je saus.
Grootste verschil met de versie uit het potje/pakje: aan de supermarkt versie wordt vaak veel extra water toegevoegd (2-24%), ook is er een groot verschil in de hoeveelheid tomaat (7,5-92%) en vaak wordt er aan de potjes extra suiker toegevoegd.
Satésaus
Een dikke klodder op de nasi of rijst. Of lekker friet (opeens ging ik nadenken of ik altijd patat of friet zeg). Saté is een machtige, populaire saus.
De home made satésaus bestaat uit: 250 (gezouten) pinda’s, 200 ml kokosmelk, 200 ml heet water, 4 el ketjap manis, 1 rode peper, 1 teen knoflook, 1 el gember(poeder)
Meng alle niet-vloeibare ingrediënten in de vijzel. Breng de vloeistoffen aan de kook en voeg daarna het mengsel uit de vijzel toe aan de pan met vloeistoffen. Laat het even zacht koken en indikken. Holé je hebt saté!
Grootste verschil met de versie uit het potje/pakje: in het potje zit voornamelijk water, ook zitten er verrassend weinig pinda’s in de saus ( 17-48%) en het derde ingrediënt op de lijst is wederom vaak suiker.
Mijn conclusie? Maak vanaf nu alles zelf. Nee, dat lijkt me niet helemaal realistisch. Soms is het nou eenmaal handig om iets kant-en-klaar te kopen of heb je geen andere keus. Wees in ieder geval bewust van wat je koopt. Wil je tomatensaus of een pak suiker? Wil je groene pesto of een fles olijfolie? En wil je pindasaus met of zonder pinda’s? Daarin kun je bewuste keuzes maken. Mijn ervaring is dat biologische producten vaak meer waar voor hun geld geven. Ze zijn natuurlijker en bevatten minder onnodige toevoegingen. Ook wordt er minder water aan toegevoegd zodat de verhouding is zoals die moet zijn.
* Ik vergelijk de home made versies met varianten uit potten en pakjes van huismerken van de supermarkt. De biologische, verse en vaak ietwat duurdere potten/pakjes heb ik buiten beschouwing gelaten. Dit zijn echter goede opties als je toch een kant en klare saus/mengsel wilt hebben.
** De ingrediënten die ik gebruik per recept staan op volgorde van hoeveelheid (groot naar klein).
2 comments
Dit vind ik een hele goede.
Gebruik je altijd een vijzel in plaats van een blender om alles klein te maken van de droge ingrediënten?
Leuk om te horen! Meestal wel ja, ik heb het idee dat de ingrediënten hun smaak beter behouden en ik houd wel van een wat grovere structuur, dat is lastiger met een mixer.