Jeej mijn tweede kerstrecept staat online! Het Kerstdiner thema van dit jaar is wat mij betreft: eenvoudig, puur en verrassend vegan. Met die insteek bedacht ik ook het recept voor deze bietencarpaccio, welke binnen 20 minuten op tafel staat!
Mijn telefoonnotities staan dan ook vol met onuitgewerkte ideeën.
De meeste ideetjes voor recepten krijg ik ‘s nachts, wanneer ik net wil gaan slapen. Vaak ben ik overdag (te) druk om goed en rustig na te denken over smaakcombinaties. Zodra ik in bed lig komen de ideetjes uit het niets. Mijn telefoonnotities staan dan ook vol met onuitgewerkte ideeën. Eenmaal opgeschreven val ik als een blok in slaap.
Mijn inspiratie voor dit recept? Laatst zag ik dat peperkoek ook vaak vegan is. Op z’n tijd vind ik dat echt lekker! Peperkoek bleef de afgelopen dagen in mijn hoofd spoken. In de Allerhande las ik een (kerst)recept voor bietencarpaccio en ik was nog steeds aan het dubben wat ik met al die walnoten zou gaan doen.
Ik zet de koelkast open, haal de kast leeg en dan bedenk ik welke matches er zijn. De ene keer is het een grandioze flop en de andere keer een geniale uitvinding. Met liefde deel ik mijn bietencarpaccio recept met jullie; oordeel zelf waartoe het behoort. 😉

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 2 grote rode bieten (ik gebruikte voorgekookte, dit kun je ook zelf doen)
- 6 hele walnoten (of 12 halve)
- 1 el blanke rozijnen
- 1 plak peperkoek
- 2 el agavesiroop
- 2 el (balsamico)azijn
- 1 el rode bietensap
- peper en zout
Instructies
Zet de borden alvast klaar en verzamel twee koekenpannetjes.
- Week de blanke rozijnen in 1 el balsamicoazijn.
- Snijd de donkere randjes van de peperkoek en verkruimel de rest. Verwarm een pannetje met een beetje olie en bak de kruimels op laag vuur gedurende 2 minuten. Blijf goed husselen, de kruimels mogen niet verbranden.
- Doe de walnoten in een kommetje en besprenkel ze met 1 eetlepel agavesiroop. Rooster de walnoten in een pannetje op laag vuur; laat ze karameliseren, maar niet aanbranden.
- Laat de peperkoekkruimels en walnootjes afkoelen (en krokant worden).
- Snijd de bietjes in dunne plakjes en leg ze op een bord.
- Meng nu 1 eetlepel agavesiroop, 1 eetlepel balsamicoazijn en een snuf peper en zout tot een dressing.
- Top de bietjes af met de kruimels en walnoten, besprenkel tot slot met de dressing.
Een heerlijk voor- of tussengerecht; een combinatie van zoet, zuur en fris!