De sint is weer terug naar Spanje en dat betekent dat we ons nu echt volledig kunnen richten op de kerst! Ik deelde al twee vegan kerstrecepten (zie het kopje kerst) en vond het nu wel tijd voor een dessert.
Ik wist meteen; hier kan ik een heel lekker toetje mee maken!
Op de Allerhande website zag ik een heel leuk recept, geserveerd in een wijnglas. Ik vond het er zo gezellig uit zien; mijn recept inspireerde ik dus op hoe ik het wilde serveren.
Ook at ik deze week voor het eerst de roomkaas van Violife. Ik wist meteen; hier kan ik een heel lekker toetje mee maken. De combinatie van de lauw-warme rode vruchtenjam, krokante koekjes en een romige crème… Alsof een engeltje op je tong piest!
Alle onderdelen maak je zelf en kun je ook makkelijk van te voren maken. Dat neemt weer wat last-minute stress weg. 😉

Ingrediënten
Verzamel voor de jam:
- 1 gekookte rode biet
- 200 gram rood fruit (uit de diepvries)
- 1 pot kersen op siroop
- 2 kaneelstokjes
Verzamel voor de zandkoekjes:
- 300 gram bloem
- 200 gram plantaardige bakboter
- 100 gram suiker
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- 4 gedroogde cranberries
Verzamel voor de crème:
- 1 bakje Violife Cream cheese
- 4 el agavesiroop
- 20 ml plantaardige melk (amandel/haver melk)
Instructies
Maak de jam:
- Doe alle ingrediënten in een pannetje, ook de hele kaneelstokjes.
- Voeg een beetje siroop van de kersen toe; totdat het geheel onder staat.
- Breng het geheel aan de kook.
- Laat het fruit op laag vuur pruttelen (zonder deksel).
- Wanneer al het vocht is verdampt voeg je nog wat siroop toe.
- Haal de pan na circa 30 minuten van het vuur. Verwijder de kaneelstokjes.
Maak de zandkoekjes:
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
- Mix alle ingrediënten met elkaar; zeef de bloem er als laatste doorheen.
- Kneed het deeg tot een bal; laat het deeg 15 minuutjes afkoelen in de koelkast.
- Rol het deeg uit op een koude ondergrond bekleed met bloem. Steek de figuurtjes uit en leg ze op bakpapier op de bakplaat. Indien je poppetjes hebt kun je oogjes maken van stukjes gedroogde cranberrie.
- Bak de koekjes 20 minuten in de oven. Laat de koekjes niet bruin worden.
- Laat de koekjes afkoelen en hard worden.
Maak de crème:
- Doe de roomkaas in een kom.
- Voeg de agavesiroop en de plantaardige melk toe.
- Mix dit met een handmatige melkopschuimer, staafmixer of garde todat het een mooie crème is zonder klontjes.
Maak het dessert:
- Vul een hoog (wijn)glas met 2 eetlepels jam.
- Verkruimel vervolgens een zandkoekje hierop.
- Doe hier weer 2 eetlepels jam op.
- Top het af met een grote eetlepel crème en steek hierin een zandkoekje.
Je kunt er eventueel nog wat poedersuiker overheen doen. Ook kun je er voor kiezen om een van de ingrediënten kant- en klaar te kopen. Zelfgemaakt is natuurlijk nóg lekkerder!