Kerst zonder kerststol? No Way! Ik maakte volkoren mini stolletjes, die natuurlijk vegan zijn. Smikkel er van tijdens kerstavond met een kop thee, serveer ze met het de kerstbrunch of deel ze uit als kerstcadeau. 😉
Hoewel ik niet zo’n fan ben van amandelspijs vind ik het in kerststol wel erg lekker! Het maken van de stolletjes vergt even wat tijd, met name het wachten, maar dat is het zeker waard. De groene sukade stukjes heb ik achterwege gelaten.. behalve de kleur vind ik deze namelijk weinig toevoegen.
Ik gebruikte volkoren meel, maar je kunt uiteraard ook kiezen voor witte broodjes, gemaakt met tarwemeel!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor het deeg van de stollen:
- 250 gram volkorenmeel
- 120 ml plantaardige melk
- 60 gram witte suiker
- 30 gram rozijnen
- 30 gram cranberry’s
- 40 gram plantaardige bakboter
- 10 gram gist
Verzamel de volgende ingrediënten voor de amandelspijs:
- 100 gram amandelen
- 30 gram bastaardsuiker (ik gebruikte bruine suiker; de spijs werd daardoor donker)
- 1 el plantaardige bakboter
Instructies
Begin met het maken van het deeg:
- Zeef de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuiltje; doe hierin de gist en suiker.
- Verwarm de plantaardige melk in een pannetje of in de magnetron tot lauwwarm. Giet de melk in het kuiltje en kneed het deeg stevig.
- Voeg als laatst de plantaardige boter toe.
- Zet de kom met het deeg, afgedekt met een natte theedoek, nu op een warme plek weg. Laat het degen gedurende 30 minuten rijzen.
- Ondertussen week je de rozijnen en cranberry’s in lauwwarm water.
Maak alvast de amandelspijs:
- Pulse eerst de amandelen in een mixer tot ze grof gemalen zijn.
- Voeg nu de boter en bastaardsuiker toe. Pulse opnieuw tot er een gelijkmatig mengsel ontstaat.
- Wikkel de spijs in aluminiumfolie en leg dit in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en maak de mini-stolletjes:
- Maak 7 à 8 bolletjes van het deeg, druk ze plat en rol ze langwerpig.
- Vul ieder deegstukje met een theelepel amandelspijs.
- Leg de broodjes vast op bakpapier. Laat ze gedurende 15 minuten rijzen op een warme plek.
- Bak de broodjes op 200 graden Celsius.
Serveertip: besmeer de stol in plaats van roomboter met creamcheese van Violife; een heerlijke smaakcombinatie.