Koffie, you love or you hate it. Ik ben duidelijk team love it (wel altijd decafe). In de ochtend kan ik zo genieten van alleen al de geur van koffie. Een vegan koffiecake maken stond dan ook al lang op mijn lijstje.
De combinatie met walnoot, dadels en banaan ontstond vanzelf; dit had ik nog een huis. De combinatie is dus niet uitgedacht, maar wel erg lekker! Door het verwerken van bananen en dadels kon wat minder basterdsuiker en kokosvet gebruiken dan in een normale cake. Ietsje verantwoorder zou je kunnen zeggen.
De cake is lekker zompig van structuur, niet te nat en ook niet te droog. Precies zoals een cake hoort (naar mijn mening).
Je kunt hem meteen uitdelen en oppeuzelen of invriezen. Ook lekker: maak nog een frosting van vegan roomkaas (a la worteltaart).
Lees hieronder verder voor het recept.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 3 grote of 4 kleine rijpe bananen
- 200 gram tarwebloem (speltmeel kan ook)
- 150 ml sterke koffie (kan ook decafé)
- 90 gram kokosvet
- 50 gram walnoten
- 30 gram bruine basterdsuiker
- 1 zakje bakpoeder (= 1 theelepel)
- 8 dadels
- 1 tl baking soda
- 1 el citroensap
- 1 tl kaneel
- snuf zout
Instructies
Maak de cake als volgt:
- Verwarm de oven voor op 185 graden Celsius en zet alvast een ingevette cake bakvorm klaar.
- Zet de koffie en laat even staan.
- Meng de volgende droge ingrediënten met elkaar: tarwebloem, kaneel, bakpoeder, zout.
- Zorg ervoor dat het kokosvet zacht, zo goed als vloeibaar is (eventueel even kort in oven zetten) en meng in een blender of met een mixer met de de bananen, koffie, basterdsuiker en dadels tot een gladde massa.
- Hak de walnoten grof en voeg toe aan het natte mengsel. Voeg het natte mengsel zonder te roeren toe aan het droge mengsel.
- Doe de baking en het citroensap in een apart kommetje: dit gaat schuimen. Voeg toe aan de rest en spatel door totdat alles gemengd, maar niet langer dan nodig.
- Bak de cake 50 minuten in het midden van de oven. Prik op het eind met een prikker om te kijken of de cake gaar is (dan moet de prikker er droog uitkomen).

Geniet ervan! Heerlijk bij een kop koffie of thee.
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Vind ik leuk! Ik deel je post in mijn stories en highlight.