Een veelgestelde vraag; “Maar hoe vervang je de …?” Vul zelf maar in. Ik stelde aan mijn omgeving de vraag: “Welk dierlijk product denk je het meest te moeten gaan missen wanneer je plantaardig gaat eten?”. Kortom een product dat volgens hen dus niet vervangbaar is.
De antwoorden waren uiteenlopend. Grappig want sommige producten die genoemd werden zijn van zichzelf al plantaardig. Zoals vloeibare bakboter, volkoren brood, naturel chips, bladerdeeg en pure hagelslag. (disclaimer: niet alle merken/soorten.)
Maar natuurlijk werden ook producten genoemd die niet plantaardig zijn. In deze blog deel ik een aantal vervang tips, zodat je niks hoeft te missen als vegan!
Mayonaise. Romige mayo, de echte gemaakt van eigeel. Dat kan haast toch niet plantaardig lukken? Maar waar jij de hoop al hebt opgegeven deed Remia dat niet. De mayolijn van Remia is de lekkerste vegan mayonaise die er is. Waar voor je geld; een grote pot vol romige mayo. Liever een zurige mayo; dan is Hellmann’s vegan mayonaise een betere optie.
Kaas. Dit is een lastige. Een geweldig lekkere vegan kaas heb ik namelijk nog niet gevonden. De vegan classic kaas van Bedda vind ik tot nu toe het lekkerst. Deze smaak niet zo chemisch en smelt goed. Ook vind ik de Greek white cheese blokken van Violife lekker van smaak. Het lijkt qua structuur op feta en qua smaak op geitenkaas vind ikzelf. Inmiddels heb ik ook van meerdere niet-vegans vernomen dat de Greek white block goed te nassen is. Wil je de smaak van (Parmezaanse) kaas nabootsen gebruik dan edelgistvlokken! Deze zorgen voor een kaassmaak in bijvoorbeeld je pasta of salade.
Ei. Wil je ei vervangen in een bakrecept dan zijn er tal van mogelijkheden. Mix bijvoorbeeld appelazijnzuur met baking soda, week chiazaad of lijnzaad in water, gebruik bananen of appelmoes. Zin in een broodje met scrambled egg? Gebruik dan gemarineerde tofu en zwart zout (kala namak), door het hoge zwavelgehalte in het zout smaakt (en ruikt!) het naar ei. De vervanging voor een gekookt ei heb ik helaas nog niet gevonden…
Melk. Voor melk zijn er vele plantaardige vervangers. Er zal er vast een zijn die je lekker vindt! Je hebt keuze uit amandelmelk, havermelk, cashewmelk, kokosmelk, rijstmelk, sojamelk en hazelnootmelk. Ze hebben allemaal een ander vet-gehalte, andere dikte en (na)smaak. Probeer de verschillende soorten gewoon eens uit zou ik zeggen. Bij mij zijn haver- en amandelmelk favoriet, deze zijn het neutraalst van smaak. Ik kies meestal ook de ongezoete variant.
Boterhamvlees. Maar wat doe ik dan op de boterham? Zelf vind ik humus, appelstroop, pindakaas, jam, pure hagelslag of bonenspread al meer dan genoeg keus, maar goed als je gewend bent altijd vlees op je brood te doen, dan kan ik me voorstellen dat je daar een vervanger voor zoekt. Ik heb zelf, toen ik vegetarisch at, al heel wat geprobeerd. Veel van de vleesvervangers voor op brood zijn dan wel vega maar niet vegan (er zit ei en/of melk in); dat beperkt de keuze. Zelf vind ik de leverworst van Kips erg lekker; ze lijken op de real-deal. Mijn vriend kon het verschil bij deze test nauwelijks proeven! Daarnaast vind ik de plakjes boterhamworst van de Vegetarische Slager ook lekker. Ik eet deze op brood met mosterd.
Koek, snoep en chocolade. Volgens sommigen blijft er niks meer over wanneer je plantaardig eet… Niks is minder waar. Inmiddels zijn er veel vervangers, neem bijvoorbeeld de vegan Magnums, Ben & Jerry’s, Cornetto’s en vegan witte en melk chocoladerepen Veganz. En dan heb je nog de producten die “per toeval” vegan zijn. Neem bijvoorbeeld deze robuuste chocoladekoeken van LU. Oreo koekjes? Hartstikke vegan! Wat denk je van alle pure chocolade repen; ja dus ook deze van Tony Chocolonely. Snoep bevat vaak gelatine, maar ook daar komt tegenwoordig verandering in. Neem bijvoorbeeld de roze cadilacs van Autodrop.
Bitterballen en kroketten. Dit is er eentje van mijzelf. Dromen, visioenen en nachtmerries heb ik gehad over vleeskroketten. Hunkerend naar een bitterbal met mayonaise kwam daar de Vegetarische Slager om de hoek kijken. Geloof mij: dit zijn de beste veganistische kroketten en bitterballen die je ooit at. En wel degelijk een top vervanging voor de real-deal. Ben je meer van de kipkorn? Ook die kun je tegenwoordig vegan kopen. Mora maakte namelijk een vegan kipkorn! In een eerdere blog stipte ik aan welke producten vega en welke vegan zijn.
Soms kies je heel onbewust voor een product. Wie weet maak je onbewust al vaak een plantaardige keuze of wellicht juist niet. Let er eens op; ik denk namelijk dat die snoepjes zonder gelatine je echt even lekker zullen smaken als die met gelatine.