Deze week maakte ik niet één maar twee pannen groentesoep. Ik had de griep en kon wel een oppepper gebruiken.
Soep is niet alleen goedkoop, makkelijk en snel klaar, maar ook nog eens voedzaam en het zorgt ervoor dat je op een makkelijke manier je groenten binnenkrijgt. Daarnaast is het een ideaal recept wanneer je groenten, tofu en/of brood over hebt. De tofu zorgt voor voldoende vulling en geeft een lekkere twist aan de soep.
Kortom: deze groentesoep is altijd goed! Met de croutons kun je de soep ook serveren als voorgerecht of als lunch eten. Persoonlijk vind ik groentesoep nog lekkerder wanneer deze voor een tweede keer opgewarmd wordt. Maak een grote pan, dan kun je er nog eens van genieten!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor de soep:
- 400 gram soepgroenten (bestaande uit wortel, prei, bleekselderij, knolselderij)
- 100 gram uitgelekte tofu
- 1 teen knoflook
- 1/4 rode peper (zonder zaadjes)
- 2 bouillon blokjes
- 1,5 liter heet water
- 1 el bakboter
Verzamel voor de croutons:
- 2 sneetjes (oud) brood
- 1 teen knoflook
- 1 el olijfolie
- snuf peper
Instructies
Maak de soep als volgt:
- Snijd de groenten in kleine blokjes, snijd de rode peper heel fijn en pers de knoflook. Lek de tofu goed uit en snijd ook deze in blokjes (van circa 1 bij 1cm).
- Verhit in een soeppan (ketel) de bakboter. Fruit de knoflook en rode peper aan en voeg na circa 1 minuut de tofu toe, bak dit nog circa 2 minuten.
- Voeg nu het water en de bouillonblokjes toe. Laat de blokjes oplossen in het water en voeg wanneer het water aan de kook is de groenten toe. Laat het geheel minstens 20 minuten op laag vuur pruttelen met de deksel op de ketel.
Maak ondertussen de croutons:
- Pers de knoflook fijn en meng dit met de olijfolie en snuf peper.
- Snijd het brood in blokjes. Doe het brood in een kommetje en schenk hierover de olie met knoflook en peper. Roer goed door, dit gaat het best met je hand, zodat alle stukjes onder de olie zitten.
- Zet en koekenpan op het vuur en wacht tot de pan goed heet is. Bak vervolgens de stukjes brood in circa 5 minuten goudbruin. Blijf erbij en spatel geregeld om. Laat de croutons daarna afkoelen, dan worden ze nog krokanter.
Schenk de soep in de kom en serveer met de knoflookcroutons, eet smakelijk!