De geur alleen al! Appeltaart is al jaren een van mijn favoriete taarten. Met fris zure appeltjes, gewelde rozijntjes, knapperige nootjes én deeg dat krokant van buiten en zacht vanbinnen is.
Ja mijn oma wist wat lekker eten was. Mede door haar associeer ik bakken ik met gezelligheid en ontspanning.
Mijn oma kon heel goed bakken. Zij maakte de lekkerste wafels, koekjes, taarten en pannenkoeken. Zelfs de boterhammetjes smaakten bij haar lekkerder dan thuis. Vers brood van de bakker, een dikke laag roomboter en daarop pure hagelslag van Venz.
Met bakken mochten we altijd helpen; mijn zus en ik. Kneden vonden we het leukst. Op zondag gingen we vaker een gebakje eten. Ik koos altijd voor een gebakje met slagroom ofwel een stukje abrikoos linzenvlaai.
Ja mijn oma wist wat lekker eten was. Mede door haar associeer ik bakken ik met gezelligheid en ontspanning.
Deze appeltaart is dan ook een ode aan alle oma’s en de appeltaarten die eigenlijk niet te evenaren zijn. Ik deed toch een dappere poging en ik moet zeggen; hij is echt heel lekker geworden! 😀
Ik maakte een klein taartje, waar je zo’n 5 stukjes uithaalt. Wil je liever een grote taart maken (een doorsnee springvorm), verdubbel dan het recept.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor het deeg:
- 100 gram bloem (ik gebruikte volkorenbloem)
- 50 gram plantaardige bakboter
- 50 gram witte suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 tl bakpoeder
- 1 el appelazijnzuur
Verzamel voor de appelvulling:
- 2 kleine appeltjes
- 1 el gewelde rozijnen
- 1 el notenmix (bijv. hazelnoten, walnoten en cashewnoten)
- 1 tl bruine bastaardsuiker
- 1 tl kaneel
Instructies
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius, begin met het maken van de appelvulling:
- Wel de rozijntjes circa 10 minuten in lauwwarm water.
- Schil de appeltjes en snijd ze in kleine blokjes.
- Hak/halveer de nootjes; rooster de nootjes lichtbruin in een pannentje zonder olie en laat ze even afkoelen.
- Mix nu de suiker en kaneel door elkaar.
- Doe de appeltjes, rozijnen en nootjes bij elkaar en doe het suikermengsel erover.
Maak nu het deeg en het taartje:
- Zeef de bloem in een kom en meng de suiker en vanillesuiker erdoor.
- Meng in een mok het appelazijnzuur en bakpoeder; dit gaat schuimen.
- Kneed dit, samen met de boter door de bloem.
- Kneed het deeg goed door en maak er een bal van.
- Vet de taartvorm goed in met plantaardige boter.
- Verdeel 1/3 van de deegbal over de bodem, 1/3 over de rand en van het overige deeg maak je stroken voor de bovenkant. Steek eventueel met een vormpje figuurtjes van het deeg, ter decoratie.
- Bak het taartje 45 minuten in de oven. Laat daarna goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
Wil je graag een grote appeltaart maken (in een “normale” taartvorm), verdubbel dan het receptuur. De baktijd blijft hetzelfde.
2 comments
Lekkere taart! Hoe groot is jouw kleine taartvorm? Ik heb nu een cakevorm gebruikt.
Hoi Steffie, leuk dat je hem gemaakt hebt! Hopelijk was ie lekker. 😉 De kleine vorm die ik gebruikte was 12cm. Wanneer je een normale vorm (van 24cm) gebruikt, kun je het recept gewoon verdubbelen.