Zal ik je een geheimpje verklappen? Dat brood of ook wel stol genoemd met gedroogde vruchten en noten, welke je altijd met Kerst eet, dat is exact hetzelfde als de Paas variant.
Een stevig brood, goed gevuld met spijs, noten en gedroogde vruchten.
Het is nu bijna Pasen en dan noemen we het dus gewoon paasbrood. Het was niet makkelijk om dit brood te veganizen, aangezien ik twijfelde of het zonder ei wel zou lukken. Brood vind ik sowieso een stuk lastiger om te maken dan gebak.
Ik ging de uitdaging aan en dat is maar goed ook, want hier is het recept! Een stevig brood, goed gevuld met spijs, noten en gedroogde vruchten. Mijn vriend is allergisch voor amandel en hazelnoot, dus ik besloot het brood en de spijs te maken met chashewnoten.
Qua smaak is het lekkerder om wel amandelen te gebruiken, dat houd ik dan ook aan voor het verdere receptuur. Het brood eet je met een goede laag boter (oftewel plantaardig smeerproduct, ik vind deze erg lekker) en poedersuiker. Lekker voor bij de Paasbrunch of bij een kopje koffie in de middag.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor het brood:
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 ml plantaardige melk (ik gebruikte sojamelk)
- 125 gram plantaardige margarine
- 120 gram rozijnen
- 30 gram notenmix
- 2 dadels
- 2 gedroogde abrikozen
- 2 zakjes gist (van 7 gram)
- 3 el water
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 el lijnzaad
- 1 tl kaneel
- snuf zout
Verzamel de volgende ingrediënten voor de spijs:
- 100 gram amandelen
- 4 dadels
- 1 el agavesiroop
Instructies
Maak eerst de spijs:
- Rooster de amandelen in een droge koekenpan en laat de amandelen even afkoelen.
- Mix de amandelen, dadels en agaversiroop in een blender tot spijs. Proef de spijs, voeg naar wens een tl (of meer) kristalsuiker toe. Voeg een beetje water toe wanneer het mengsel te dik is.
- Zet de spijs in de koelkast.
Begin met het maken van het deeg:
- Hak de abrikozen in stukjes en wel de rozijnen en abrikozenstukjes in warm water. Hak de noten grof.
- Doe de lijnzaad in een kommetje en voeg drie eetlepels lauwwarm water toe en laat dit staan.
- Zeef de bloem en meng dit met de vanillesuiker, kaneel en snuf zout met elkaar in een kom.
- Laat de boter op minimaal kamertemperatuur komen en voeg dit bij het droge mengsel. Kneed licht door met je handen.
- Verwarm de melk en voeg de gist toe, roer dit goed door.
- Voeg nu de melk met het gist en het lijnzaad-mengsel toe. Kneed dit gedurende minimaal 10 minuten stevig door met je handen. Voeg nu ook de rozijnen, noten en abrikozenstukjes toe aan het deeg en kneed nog kort door elkaar.
- Doe het deeg in een kom en dek de kom af met een vochtige theedoek, zet dit op een warme plek en laat het deeg gedurende één uur rijzen.
- Rol ondertussen de spijs uit tot een gelijkmatige rol van 30 cm.
- Zet vast een met bakpapier beklede bakplaat klaar en leg hierop het deeg. Rol het deeg uit tot 30 cm in breedte en circa 10 cm in de lengte. Leg de rol in het midden van het deeg en maak hier daarna een dichte rol van, zodat het spijs niet meer zichtbaar is.
- Laat het deeg nogmaals rijzen op een warme plek gedurende één uur, dit keer zonder vochtige doek.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
- Bak he brood gedurende 30-35 minuten in de oven.
- Laat het brood afkoelen alvorens je het serveert en bestrooi dan het brood met poedersuiker.
Enjoy! Wil je een extra crunch? Bestrooi het brood dan met amandelschaafsel alvorens je het gaat bakken. Serveer het brood met een laagje plantaardige boter en een beetje poedersuiker.
2 comments
Heb deze gisteren gemaakt en was heerlijk! Het enige wat ik de volgende keer doe is een klein beetje suiker bij de spijs. Heel erg bedankt voor het delen en vrolijk pasen!
Wat leuk om te lezen, bedankt voor het reageren! Goeie tip ook voor de spijs, zal het meenemen in het recept 😊