Pastinaak is misschien niet meteen de eerste groentesoort waar je aan denkt wanneer je gaat koken, maar daar hoop ik met dit recept verandering in te brengen.
Qua smaak zit de pastinaak tussen wortel en knolselderij in. Persoonlijk vind ik het ook wat weghebben van zoete aardappel. Zeker wanneer je het zo als friet maakt. De pastinaakfrietjes blijven wel wat harder en dus ook knapperiger. Precies wat we willen!
De chilimayo maakt de frietjes net wat spannender. Een kleine pitje en het romige van de mayo passen heel goed bij groenten. Ik maakte zelf puntzakjes van bakpapier, een leuke manier om de frietjes te serveren.
Dat je met pastinaak alle kanten op kunt wordt wel bewezen door mijn mede food-bloggers. Maak bijvoorbeeld ook eens Simone’s parelgortsalade met geroosterde pastinaak of Lucy’s pastinaak-walnootcake.



Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor de pastinaakfriet:
- 400g pastinaak
- 2 el plantaardige olie (ik gebruikte olijfolie)
- 1 el maïzena
- 1 tl grof zeezout
- 1 tl gerookt paprikapoeder
Verzamel voor de chilimayo:
- 1 el plantaardige mayonaise (dit is mijn favoriet)
- 1 el chilisaus
- 1/2 tl chilivlokken
Instructies
Maak de pastinaakfriet als volgt:
- Verwarm de oven of airfryer voor op 180˚C.
- Rasp de schil van de pastinaak en snijd de pastinaak in repen van 2-3 cam lang en circa 1 cm dik.
- Meng in een kommetje de olie, maïzena, zeezout en paprikapoeder. Verdeel over de pastinaakrepen en hussel door elkaar.
- Bak de frietjes circa 20 minuten. Hussel halverwege even om. Haal de frietjes eruit en laat ze zo’n drie minuutjes rusten. Bak ze tot slot nog een paar minuutjes zodat ze goed knapperig worden.
Maak de chilimayo:
- Meng de mayonaise, met de chilisaus en chilivlokken. Serveer bij de frietjes.

Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture.