Asperges, ze zijn er weer! Je kunt er alle kanten mee op: maak soep, gooi ze op de barbecue, wok ze of maak er een plaattaart mee.
Dat laatste leek mij een topplan. Uit de oven met bladerdeeg, lekkerder kan bijna niet. De combinatie met champignon en ui maakt dit gerecht compleet. Het voordeel van dit gerecht is dat je er weinig werk aan hebt, terwijl het er feestlijk uitziet. Vegan-proof zonder dat je het doorhebt.
Lees vooral verder voor het recept van de plaattaart.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 4 plakjes bladerdeeg
- 200 gram champignons
- 300 gram groene asperges
- 200 gram winterpeen of wortel
- 1 witte ui
- 2 tenen knoflook
- 80 ml haver fraîche (of andere plantaardige crème fraîche vervanger)
- 3 takjes verse peterselie
- 1 el olijfolie
- peper en zout
Instructies
Maak de plaattaart als volgt:
- Ontdooi de vellen bladerdeeg en verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Halveer de wortels verticaal en snijd 1 cm van de onderkant van de asperges af. Grill beide in een koekenpan of grillpan in de olijfolie. Grill iedere zijde circa 3 minuten.
- Maak de champignons, indien nodig, schoon. Pers de tenen knoflook fijn en snipper de ui. Doe de champignons samen met de knoflook en uien in een blender of pulse met een staafmixer tot kleine stukjes.
- Hak de peterselie fijn en roer samen met de crème en een flinke snuf peper en zout door het champignon-mengsel.
- Vet een plaat of lage ovenschaal in met bakboter of bekleed met bakpapier. Verdeel de vellen bladerdeeg plat over de bakvorm/plaat en druk aan zodat het één grote lap wordt. Rol de randen een beetje naar binnen.
- Verdeel het champignon-mengsel over het bladerdeeg, laat de randen vrij. Verdeel de asperges en repen wortel over het mengsel en voeg een snuf peper en zout toe.
- Bak de schaal/plaat circa 35 minuten in het midden van de oven. Serveer de plaattaart gesneden in stukken.
Eet smakelijk! Serveer de plaattaart met verse rucola en/of bosui en maak er een frisse salade naar wens bij.
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Zou ik heel erg leuk vinden.