Laatst voelde ik opeens (weer) de drang om een andere ontbijtritueel uit te proberen. Zomaar ineens.
Wie mij een beetje kent weet dat dat ook wel de aard van het beestje is. Eens in de zoveel tijd wil ik mijn huisinrichting compleet veranderen, aan de andere kant van het bed slapen of een nieuwe hobby uitoefenen.
Laat ik beginnen met dat ik iedere maaltijd een feestje vind, simpelweg omdat ik van eten hou en ik het leuk vind om eten te bereiden. Je begrijpt dat een maaltijd overslaan bij mij mentaal al error geeft.
Aan de andere kant kan ik een lievelingsliedje 8x achter elkaar luisteren, mijn favoriete shirts in alle kleuren kopen en maak ik draag ik al jaren exact dezelfde make-up look.
Zo gaat dat dus ook met mijn ontbijt. Ik eet weken achter elkaar vrijwel hetzelfde ontbijt (met uitzondering van de weekenden) en dan besluit ik van de een op de andere dag iets totaal anders te ontbijten en dat blijft dan weer weken hetzelfde. Ik noem het ontbijt-fases. Het hangt niet samen met seizoenen, zo kan ik in de winter met een frisse smoothie ontbijten en in de zomer evengoed met warme pap.
Enfin, over welke fases hebben we het dan? Het leek me leuk om dit eens uit te werken in een blog. In deze blog ga ik (bewust) niet in op wat wel en niet ‘gezond’ is, dit is namelijk voor iedereen anders. Ik vertel je alleen hoe mijn ervaring was en waarom het voor mij wel of niet werkt. Even de context van mijn doordeweekse leefsituatie. Ik sta rond 6.30 uur op, vertrek naar werk en start rond 8 uur mijn kantoorwerkzaamheden, om circa 17 uur vertrek ik weer naar huis. In de middag ontbreken we het stilzitten met een wandeling.
De intermittend fasting fase
Die heeft niet heel lang geduurd kan ik je vertellen. Voor wie niet weet wat dit is; zie deze uitleg. Laat ik beginnen met dat ik iedere maaltijd een feestje vind, simpelweg omdat ik van eten hou en ik het leuk vind om eten te bereiden. Je begrijpt dat een maaltijd overslaan bij mij mentaal al error geeft. Ik sloeg mijn ontbijt in deze fase over en at dan rond 11.30/12.00uur mijn eerste maaltijd. Het hongergevoel in de ochtend verdween inderdaad na ongeveer een week, maar toch merkte ik dat mijn lichaam hier niet zo lekker op ging. In de avond had ik veel meer trek dan normaal en na mijn grote lunch had ik juist het gevoel te vol te zitten. Zeker in de weekenden waarin ik graag al vroeg actief ben vond ik het niet ontbijten heel storend. Het voelde alsof mijn dag niet echt gestart was.
De heel vroeg sporten en groot ontbijten fase
Een tijd lang ging ik voordat ik naar kantoor vertrok hardlopen. Dat hield in dat ik rond 6.00 uur opstond en rond 7 uur ontbeet. Ik maakte een ronde van zo’n 5-6 km en vond het heerlijk! Ik heb een zittend beroep, dit was als tegenhanger een fijn actief begin van de dag. Na de ronde ontbeet ik met warme havermoutpap met een banaan, pindakaas en kaneel. Een flink ontbijt om 7 uur. Ik at dit echter vrij gehaast aangezien ik snel de auto in moest. Daardoor viel het ontbijt nogal zwaar op de maag en had ik sneller weer honger dan wanneer ik rustig mijn pap opeet. Ik kreeg een heupblessure en daardoor kon ik een hele poos niet meer hardlopen, de rondjes voor werk zijn er sindsdien dan ook niet meer geweest.
De boterham in de auto fase
Na de hierboven beschreven fase was ik een beetje zoekende. Ik bleef langer in bed liggen en had daardoor minder tijd om te ontbijten. Waarom niet gewoon in de auto ontbijten? Niet mijn beste idee, maar ik at aan tafel ook al gehaast, so why not. Tijdens mijn autorit (van circa 35 minuten, destijds kon die rit echter ook meer dan 1 uur duren), at ik de twee boterhammen met meestal pindakaas of appelstroop op. Met mijn blik op de weg, gedachten bij werk en oren bij de radio, was er weinig aandacht voor mijn ontbijt. Geen succes.
De ontbijt op werk fase
Als ik het nu zo teruglees verschoof mijn ontbijtmoment vanzelf naar een later tijdstip. In de ontbijt op werk fase nam ik sojakwark met banaan, kaneel en havermout mee. Dit at ik in het eerste uur (8-9 uur) op achter mijn computer. Ik deed er vaak lang over omdat ik af en toe een hap nam. Ik geef toe; met aandacht en bewust eten deed ik niet, maar ik at wel rustig en dit ontbijt vulde mij goed, soms zelfs te goed. Daarnaast vond de zuivel-nasmaak vervelend na het eten ervan.
De groene smoothie fase
Misschien kun je het al raden, maar hier zitten we nu. Iedere avond maak ik twee groene smoothies van banaan, sojakwark, sojamelk en spinazie. Een voor Sjoerd en een voor mijzelf. Heel simpel, maar zoet en lekker. Ik neem de smoothie vrijwel altijd mee naar werk en drink hem daar rustig op. Soms heb ik eerder al trek, dan drink ik hem in de auto of thuis. Dat is voor mij het voordeel van de smoothie; ik kan hem veel makkelijker al op een andere plek/moment (gedeeltelijk) drinken. In de middag eet ik brood, een salade of pap. De smoothie vult, ik krijg al wat groente binnen en mentaal voelt dit als een gezonde start.
Ik ben heel benieuwd welke fase hierna komt, maar voor nu ben ik zeer tevreden. Hoe ziet jouw ontbijtje eruit? Wissel je ook vaak of ben je een trouwe ontbijter?