Het is herfst! En dan zien we de pompoenen natuurlijk weer overal verschijnen. Ik ben er groot fan van. Een prachtige groente om te zien, maar ook zeker om te eten.
Zowel hartige gerechten, bijvoorbeeld pompoensoep of geroosterde pompoen in een salade, als zoete gerechten, zoals pompoencake vind ik heerlijk. Ik zou een pan pompoenpuree al zo op kunnen lepelen, dat zegt genoeg.
Voor deze bites heb ik het recept kunnen finetunen en dat proef je!
Dit recept is eigenlijk ontstaan nadat ik deeg en vulling overhad bij het maken van een pompoentaartje. To be honest; dat taartje heeft de blog net niet gehaald. Ik vond hem uiteindelijk veel minder lekker dan deze bites. Voor deze bites heb ik het recept kunnen finetunen en dat proef je!
Ik zeg het heel vaak in mijn blogs, maar ook dit recept is weer heel makkelijk. De basis bestaat uit pompoen, bloem, maïzena en suiker. Voor een nog kruidigere twist besloot ik speculaas toe te voegen aan het deeg. Deze bites zijn als je het mij vraagt een hap herfst. Het kan zijn dat je pompoenpuree overhoudt wanneer je een grote pompoen hebt; geen ramp dit kun je verwerken in een ander baksel, een curry of je maakt er soep van.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor de pompoenvulling:
- 1 ‘gewone’ hele oranje pompoen (circa 900 gram)
- 60 gram bruine basterdsuiker
- 5 el maïzena
- 1/2 tl kardemompoeder
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/2 tl kaneel
Verzamel de volgende ingrediënten voor de koekbodem:
- 200 gram tarwebloem
- 100 gram speculaas of koffieleutjes van Lotus
- 100 gram plantaardige boter op kamertemperatuur (ik gebruikte Plant Flora)
- 2 el kristalsuiker
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl vanillearoma
- snufje zout
Instructies
Maak de pompoenbites als volgt, begin met het deeg:
- Zeef het bloem met het bakpoeder in een kom. Voeg de boter, het vanillearoma, de suiker en het zout hieraan toe. Kneed stevig met je handen tot een mooi deeg.
- Verkruimel de speculaas in grove en kleinere stukjes en kneed dit door het deeg totdat alles gelijk verdeeld is. Zet het deeg in de koelkast.
Maak nu de pompoenvulling:
- Snijd de pompoen met schil met een scherp mes in stukken en verwijder de zaden (deze kun je bewaren, roosteren en lekker opeten). Breng een ruime pan water aan de kook en kook hierin de pompoenstukken in circa 20 minuten gaar.
- Verwarm de oven vast voor op 180 graden Celsius en zet een muffin/cakejes bakvorm klaar. Bekleed met boter of gebruik cakejesvormpjes.
- Giet de pompoenstukken af en spoel een tijdje af met koud water. Maak met een staafmixer een gladde puree van de pompoenstukken. Voeg nu de suiker en kruiden toe, spatel goed door. Zeef tot slot de maïzena door de puree; roer goed door met een garde zodat er geen klontjes ontstaan.
3, 2, 1: bakken maar!
- Pak het deeg uit de koelkast en verdeel in 12 gelijke balletjes. Druk ieder balletje vervolgens plat in een cakevormpje. Het is een dikke bodem; naar wens kun je in ieder vormpje iets minder deeg doen.
- Verdeel over iedere bodem een laag pompoenpuree tot de rand van het vormpje. Zoals ik zei kan het goed dat je puree overhoudt.
- Bak de bites in het midden van de oven in circa 30 minuten gaar. Laat de bites minimaal 1 uur afkoelen voordat je ze serveert. De bites zijn lauwwarm lekker om te eten, maar zo net uit de oven niet, dan zijn ze nog te zacht.
Enjoy! Een ideale ‘snack’ om mee te nemen en uit te delen. Of eet de bites met een chai latte on the side. Heerlijk na een hersftwandeling.
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Dat zou ik leuk vinden.