My oh my… dit is alles wat je nodig hebt in de herfst/winter. Zoek je een vegan bakrecept waar je iedereen van kan laten genieten? Maak deze cake!
Een cake die je serveert bij de koffie, lekker opeet bij de open haard, terwijl het buiten stormt.
Ik heb inmiddels al heel wat pompoenrecepten geplaatst, van feestelijke pumpkin spice tulband, romige soep tot pompoenbites. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Deze cake is weer heel anders, namelijk echt een zondagsrecept. Een cake die je serveert bij de koffie, lekker opeet bij de open haard, terwijl het buiten stormt.
Laat je niet afschrikken door de tahin (sesampasta), het wordt geen pindakaas-achtige cake. De tahin zoeten we met poedersuiker en de kruiden in de cake passen hier heel goed bij. De walnootjes geven een crunch in de smeuïge cake.
Laten we gaan bakken! Het is belangrijk om de stappen aan te houden zoals ze worden aangegeven.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor de cake:
- 1 pompoen of 700 gram pompoenpuree
- 250 g tarwebloem
- 150 g bruine basterdsuiker
- 100 ml aquafabe (het vocht in een blik kikkererwten)
- 100 ml zonnebloemolie
- 50 ml plantaardige melk (ik gebruik sojamelk)
- 1 klein handje noten
- 1 el appelzijn
- 1 tl vanillearoma
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl bakingsoda
- 1 tl kardemompoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 2 tl kaneel
- snuf zout
Verzamel voor de topping:
- 2 el tahin
- 6 el poedersuiker
- 50 ml lauwwarm water
- 3-4 walnoten
Instructies
Maak de cake als volgt:
- Begin met het maken van de pompoenpuree. Spoel de (biologische) pompoen af met water en snijd de pompoen met een groot en scherp mes en grove stukken. Verwijder de pitten.Breng water aan de kook en kook hierin de pompoen in circa 20 minuten gaar. Giet het water af en pureer de pompoen met een staafmixer. Laat de puree even afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en zet een ingevette cakevorm klaar.
- Meng de melk met het appelazijn, laat dit even staan.
- Giet het kikkererwtenvocht uit het blik (bewaar de kikkererwten voor een ander gerecht) en klop dit met een mixer tot een schuim.
- Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder, baking soda, snuf zout en de specerijen. Hak de walnoten fijn en voeg deze toe.
- Meng de bruine suiker met het vanillearoma en de olie. Voeg dit toe aan de pompoenpuree, roer goed door en voeg daarna het azijnmengsel en de pompoenpuree erdoor. Roer totdat alles goed gemengd is.
- Voeg nu het droge mengsel beetje bij beetje toe aan het natte mengsel, roer door met een spatel. Doe dit niet langer dan nodig. Het beslag is lobbig en mag nog wat klontjes bevatten. Giet het beslag in de cakevorm.
- Bak de cake in circa 50 minuten gaar. Laat de cake na het bakken goed afkoelen.
Maak de topping als volgt:
- Meng de poedersuiker met de tahin en het water. Roer totdat alle poedersuiker is opgelost.. Wanneer je merkt dat de drizzle nog wat slap is, voeg je extra poedersuiker toe. Wanneer de drizzle te dik is voeg je extra tahin of water toe.
- Giet de topping zigzaggend over de afgekoelde cake. Verdeel de gehakte walnootjes over de tahindrizzle.
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Dat zou ik leuk vinden!





