In het weekend gaan mijn ogen vaak vroeg weer open, ik zit nou eenmaal in dat ritme. Soms blijf ik nog even liggen, maar vaak genoeg spring ik uit bed en duik ik de keuken in.
In de ochtend bakken vind ik heerlijk. De rust, een nog lege keuken en het gevoel dat de dag daarna echt kan beginnen, dat vind ik prettig. Wanneer mijn vriend niet veel later om de hoek komt kijken, ruikt het huis al heerlijk naar versgebakken taart, brood, cake of koek.
Misbaksels verdraag ik in de ochtend ook beter, ik heb immers nog een hele dag om het opnieuw te proberen. Die tijd had ik dit keer niet nodig. Deze pompoen tulband cake werd precies zoals ik het wilde! Alle smaken van de herfst en winter zitten in de cake. Nog een topper nodig voor de Kerst? Dan weet je bij deze wat je kunt maken.
De cake blijft een beetje smeuïg aan de binnenkant en wordt knapperig aan de buitenkant, precies zoals ie het lekkerst is!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor de cake:
- 750 gram pompoen (=1 hele pompoen)
- 200 gram volkoren tarwebloem
- 150 gram kokosolie
- 80 gram bruine basterdsuiker
- 50 gram kristalsuiker
- 80 ml amandelmelk
- 2 el rozijnen
- 40 gram pure chocolade
- 1 zakje vanillesuiker of 1/2 stokje verse vanille
- 2 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1 tl appelazijn
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/2 tl kardemompoeder
- snuf zout
Verzamel de volgende ingrediënten voor de topping:
- 50 gram poedersuiker
- 2 el amandelmelk
- 1 tl citroensap
Instructies
Maak de tulband cake als volgt:
- Spoel de (biologische) pompoen af met water en snijd de pompoen met een groot en scherp mes en grove stukken. Verwijder de pitten.
- Breng water aan de kook en kook hierin de pompoen in circa 20 minuten gaar. Giet het water af en pureer de pompoen met een staafmixer. Laat de puree afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Wel de rozijnen in lauwwarm water en hak de pure chocolade in stukjes. En vet de tulband alvast in met boter (ik doe dit altijd met vloeibare bakboter).
- Mix alle droge ingrediënten met elkaar en voeg hier de chocoladestukken aan toe. Zorg ervoor dat het bakpoeder en de bakingsoda goed gemengd zijn met de rest van de ingrediënten.
- Smelt de kokosolie en meng dit door de afgekoelde pompoempuree. Voeg de gewelde rozijnen toe en daarna ook de amandelmelk en appelazijn.
- Spatel nu voorzichtig het droge mengsel door het natte mengel. Doe dit vooral niet te lang, dan wordt het beslag taai. Giet het beslag in de tulband.
- Bak de cake in circa 50 minuten gaar. Laat de cake na het bakken goed afkoelen.
Maak de topping als volgt:
- Meng de poedersuiker met de melk en het citroensap. Roer tot een glazuur. Wanneer je merkt dat het glazuur nog wat slap is, voeg je extra poedersuiker toe. Wanneer het glazuur te dik is voeg je extra melk toe (een paar druppeltjes is vaak al voldoende).
- Giet de topping over de afgekoelde tulband. Je kunt er eventueel nog geraspte chocolade of andere decoratie op doen.