In een opwelling kocht ik rabarber. Ik zag de lange stengels uit het mandje van mijn voorganger bij de groenteboer steken en toen moest en zou ik rabarber meenemen.
Pas toen ze drie dagen lang in mijn fruitmand mooi lagen te wezen, realiseerde ik me dat ik er ook nog iets mee moest maken. Een rauwe stengel rabarber is niet echt lekker lijkt me.
Noodgedwongen maakte ik compote.
En dus scrollde ik wat af. Pinterest, Google, Instragram: ik zag alle cakes, taarten en zelfs broden voorbij komen. Het water liep me in de mond. Ik kwam er echter achter dat ik geen bloem, bijna geen suiker en geen bakboter meer in huis had. Alle bovenstaande opties vielen dus af.
Noodgedwongen maakte ik compote. Toen nog met lichte tegenzin, maar nu zeker niet meer. Het is zo ontzettend lekker geworden! Ik las online dat de rabarber nogal zuur kan zijn, je kunt maar beter een zoete tegenhanger hebben. Veel suiker toevoegen vind ik zonde. Daarom de keuze voor zoete, rijpe abrikozen, ze leken me er perfect bij passen.
De compote kun je door je yoghurt of havermout roeren, je kunt het verwerken in een baksel of als beleg smeren op brood of een beschuit. Jummie!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- circa 500 gram rabarberstelen
- 3 abrikozen
- 1 el suiker
- 1 tl citroensap
Instructies
Maak de compote als volgt:
- Spoel de rabarberstelen af met water en snijd van beide kanten een stukje af.
- Snijd de stelen met een mes in stukken van circa 2 cm. Druk niet te hard met je mes, wanneer je stuit op een harde/dikke draad; verwijder deze dan van de steel.
- Zet een pannetje met zo’n 50ml water op het vuur en doe de rabarber erbij, breng aan de kook en kook gedurende 5 minuten koken op laag vuur.
- Voeg de suiker en het citroensap toe en laat, al roerende, nog 5 minuten koken. De rabarberstukjes vallen vanzelf uit elkaar.
- Verwijder de pitten van de abrikozen en trek de abrikozen met je handen uit elkaar tot grove stukjes. Kook de abrikozenstukjes nog even kort mee. Proef de compote; niet zoet genoeg? Voeg naar wens meer suiker toe.
Geniet ervan! Je kunt de compote in de koelkast zo’n 4 dagen bewaren in een afgesloten bakje/potje of je kunt de compote invriezen.
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Zou ik heel leuk vinden.