De eerste keer risotto maken werd voor mij een totale faal. Zo, dat is eruit. De rijstkorrel was niet gaar, de rijst plakte vast aan de onderkant van de pan. De groenten waren niet gaar en het smaakte naar zure wijn.
Mijn filosofie is dat de lekkerste gerechten pas ontstaan wanneer het gerecht een keer mislukt is. Het dwingt je namelijk om kritisch te zijn, verbeteringen door te voeren en na te denken over betere smaakcombinaties.
Deze risotto is een van mijn favoriete gerechten geworden. Waar voorheen alles mis ging, lukt dit gerecht nu altijd. En wat mij lukt, lukt jou ook! Een leuk gerecht om voor gasten te koken, het ziet er namelijk ook nog eens culinair uit. Ook voor de niet-vegan is dit een volwaardig gerecht. Je kunt de Greek white block (witte kaas) ook weglaten of vervangen door (vegan) geraspte kaas.
3-2-1 koken maar!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 150 gram risottorijst
- 100 ml droge witte wijn
- 500 ml kokend water
- 150 gram kastanjechampignons
- 100 gram diepvrieserwten
- 100 gram Violife Greek block / (vegan) kaas
- 1/2 courgette
- 2 handjes rucola
- 1 handje rozijnen
- 1 groentebouillonblokje
- 2 el plantaardige bakboter
- 1 ui
- 1 takje verse tijm of 1 el gedroogde tijm
- 1 teen knoflook
Instructies
Maak de risotto als volgt:
- Kook het water en los hierin het blokje bouillon op. Laat dit staan.
- Snipper de ui, snijd de groenten in blokjes en pers de knoflook. Hak de verse tijm fijn en wel de rozijnen in lauwwarm water.
- Verhit 1 el bakboter in een koekenpan en roerbak hierin de erwten, courgette en champignons 5-10 minuten. Haal de groenten daarna van het vuur en zet opzij.
- Verhit nu 1 el bakboter en fruit hierin de ui met knoflook. Voeg na 3 minuten de rijst en tijm toe en bak nog 3 minuten mee. Voeg de wijn toe. Zet het vuur middelhoog en laat de wijn al roerende verdampen.
- Blijf goed roeren, voeg een scheutje bouillon toe. Wanneer de bouillon verdampt is voeg je nog een scheutje toe. Blijf dit doen totdat de rijstkorrel gaar is. Heb je niet genoeg aan 500 ml bouillon, voeg dan extra water toe en draai het vuur lager.
- Voeg wanneer de rijst nagenoeg gaar de groenten en de gewelde rozijnen toe. Blijf al roerende verwarmen totdat alles goed warm en vermengd is.
- Serveer de risotto in een schaal of op een bord met een handje rucola en verbrokkelde Greek Block (of geraspte kaas). Voeg naar wens peper toe.
Eet smakelijk! Heb je geen wijn in huis? Geen ramp! Het kan ook zonder, voeg dan voor een zuurtje wat citroensap toe. In plaats van tijm kun je ook Italiaanse kruiden gebruiken.
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Zou ik heel erg leuk vinden.