Het woordje romig kon gewoon niet ontbreken in de titel. Vegan trouwens ook niet, wanneer je deze lasagne proeft en ziet, zul je niet geloven dat ie 100% plantaardig is.
En natuurlijk is die dat wel. Vandaag nog kreeg ik de vraag; wat vind je vriend er eigenlijk van dat je vegan kookt voor jullie beiden?
Grappig, want eigenlijk staan wij er zelf niet meer bij stil. Ik vraag meestal wat hij wilt eten, dat is mijn basis en inspiratie voor wat ik ga maken. Vandaag was het antwoord; een lekkere pasta!
Ik opperde lasagne, zonder dat ik wist hoe ik dat precies zou gaan doen. Inmiddels ben ik er echt van overtuigd dat je alles kunt veganizen. En dus deed ik wat research, met name voor een vegan bechamelsaus. Ik stuitte op allerlei recepten en besloot gewoon wat te proberen.
We hebben de ovenschaal nog net niet afgelikt. Kortom een nieuw recept voor op de blog!
Ik koos ervoor een groentelasagne te maken, met aubergine “bladen” in plaats van lasagne (deeg) bladen. Uiteraard kun je ook kiezen voor gewone lasagne vellen, het recept blijft verder hetzelfde.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 1 pak tofu gehakt
- 2 middelgrote aubergines
- 1 courgette
- 2 rode uitjes
- 1 teen knoflook
- 2 trostomaten
- 1 pakje gezeefde tomaten (500 ml)
- 200 gram champignons
- 2 el bloem
- 200 ml plantaardige melk
- 4 el edelgistvlokken
- 2 el plantaardige bakboter (ik gebruik blue band)
- 1 el kappertjes
- 1 el Italiaanse kruiden
- 1 el gerookt paprikapoeder
- snuf peper en zout
- Optioneel geraspte vegan Mozzarella kaas
Instructies
Maak de lasagne als volgt:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (hete lucht). Zet vast een ovenschotel klaar.
- Snijd de aubergine in dunne plakken (als lasagnebladen), snipper de ui en pers de knoflook fijn, snijd de overige groenten in blokjes.
- Verwarm in een wokpan een beetje bakboter of olie en bak het gehakt met een teentje knoflook en de stukjes rode ui. Voeg na circa 3 minuten de rest van de groenten en kruiden toe. Bak zo’n 5 minuten.
- Voeg de tomaten, gezeefde tomaten en kappertjes toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur even pruttelen.
- Maak in de tussentijd de bechamelsaus. Verwarm in een klein pannetje op laag vuur 2 eetlepels bakboter. Wanneer dit gesmolten is voeg je de bloem toe; mix met een garde. Voeg de edelgistvlokken en de melk toe; blijf goed roeren met de garde. Roer tot er een klontvrij, romig papje ontstaat. (Wanneer het papje te dun is; voeg wat extra edelgistvlokken toe, wanneer het te dik is; voeg wat extra melk toe.)
- Vul de ovenschaal met een laagje rode saus en een laagje bechamelsaus, hierop leg je de auberginebladen; herhaal dit tot je eindigt met een laagje rode saus met bechamel.
- Indien je vegan kaas hebt, strooi deze over de laatste laag als topping.
- Bak de lasagne 25 minuten in de oven.
Eet smakelijk! Je kunt ook kiezen voor groenten als paprika, wortel of prei. Vervang de auberginebladen eens door pompoen of courgette of voeg bijvoorbeeld extra toppings toe als zongedroogde tomaat of pijnboompitten.